Συναγερμός έχει σημάνει στην Ειδομένη, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες περισσότεροι από 12.000 πρόσφυγες, μετά την εμφάνιση επιβεβαιωμένου κρούσματος Ηπατίτιδας σε 9χρονο κορίτσι, το οποίο έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.
Όπως μετέδωσε το Mega, το κορίτσι διαγνώστηκε με Ηπατίτιδα Α, κάτι που επιβεβαιώνει και το ΚΕΕΛΠΝΟ και πλέον η προσοχή στρέφεται στο πού ακριβώς, στον τεράστιο καταυλισμό, ζούσε η 9χρονη.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ζούσε μαζί με 2-3 άλλες οικογένειες και οι Αρχές επιχειρούν να καταγράψουν την πορεία τους, ενώ έχει δοθεί εντολή για εντατική απολύμανση στις τουαλέτες.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου, Γιώργος Κυρίτσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ μαζί με τις αρχές δημόσιας υγείας ξεκινούν απολύμανση του χώρου γύρω από τη σκηνή του ατόμου, καθώς και των χώρων υγιεινής του camp. Επίσης, ο στρατός αναλαμβάνει να μεταφέρει νερό στην Ειδομένη με δικά του μέσα, ενώ θα γίνουν και εμβολιασμοί εφόσον χρειαστεί. Όπως προσθέτει ο ίδιος, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στις χώρες προέλευσης των προσφύγων υπολογίζεται ότι το 90% των ενηλίκων έχουν αντισώματα στην ασθένεια αυτή και δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν. Επίσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει με ανακοίνωσή του ότι η συνήθης κοινωνική επαφή δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού στον γενικό πληθυσμό.
Εντωμεταξύ, οι ελληνικές αρχές διανέμουν φυλλάδιο σε τρεις γλώσσες στους πρόσφυγες, προκειμένου να τους ενημερώσουν ότι τα σύνορα είναι κλειστά και ζητούν τη συνεργασία των προσφύγων με τις αρχές, προκειμένου να μεταφερθούν σε χώρους φιλοξενίας. «Σας ενημερώνουμε ότι τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ έχουν κλείσει. Η Ελλάδα θα σας παράσχει διαμονή, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως και δομές φιλοξενίας», επισημαίνεται στο σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο που διανέμεται στην Ειδομένη. Οι πληροφορίες του φυλλαδίου αναγράφονται σε τρεις γλώσσες: αραβικά, φαρσί και παστούν.
Η κατάσταση στην Ειδομένη παραμένει τραγική, με ανθρώπους όλων των ηλικιών να αγωνίζονται να επιβιώσουν μέσα στη βροχή, το κρύο και τις λάσπες. Πανδαιμόνιο επικράτησε σε σκηνή όπου εθελοντές μοίραζαν παπούτσια, με πρόσφυγες να πιάνονται ακόμα και στα χέρια.