Σε τρίτη -και πιθανότατα τελευταία- παράταση οδεύει πλέον η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, μέσω του σχεδίου νόμου για τα αυθαίρετα και την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Την ίδια στιγμή οι αιτήσεις ιδιοκτητών συνεχίζονται με μειούμενους ρυθμούς, ξεπερνώντας τις 630.000, που αφορούν περί το ένα εκατομμύριο παράνομους χώρους.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η διαδικασία αξιοποίησης των εσόδων από το Πράσινο Ταμείο για την αξιοποίηση ελεύθερων χώρων δείχνει να έχει «παγώσει», παρότι οι περισσότεροι μεγάλοι δήμοι έχουν καταθέσει εδώ και μήνες τις προτάσεις τους στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η ρύθμιση για την «τακτοποίηση» ημιυπαίθριων και άλλων παράνομων χώρων σε νόμιμα κτίρια αποδεικνύεται «χρυσωρυχείο», αφού οι 630.368 αιτήσεις που είχαν κατατεθεί μέχρι τις αρχές Αυγούστου είχαν αποφέρει στα δημόσια ταμεία (μέσω του παραβόλου) περί τα 175 εκατ. ευρώ και ακόμα 550 εκατ. ευρώ στο Πράσινο Ταμείο. Ποσά που πρόκειται να πολλαπλασιαστούν μέσα στο επόμενο έτος, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες επέλεξαν την αποπληρωμή του προστίμου μέσω δόσεων, άρα δεν έχουν ακόμα εξοφλήσει το ποσό που τους αντιστοιχεί.
Επόμενο ήταν λοιπόν η κυβέρνηση να προωθήσει μια ακόμα παράταση της προθεσμίας, δεδομένου του μειούμενου πλέον ενδιαφέροντος από πλευράς πολιτών. Οπως προβλέπει λοιπόν το σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα, που κατατέθηκε προ δύο εβδομάδων στη Βουλή, οι προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών παρατείνονται μέχρι το τέλος του έτους. Αντίστοιχα, η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του προστίμου παρατείνεται μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου του 2012.
Το σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα, όμως, κάνει ακόμα δύο αναφορές στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους:
– Προβλέπει ότι σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής των δόσεων θα επιβάλλεται προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Η επιβάρυνση αυτή θα ισχύσει μόνο για δόσεις που καθυστερούνται μετά την έναρξη ισχύος του νόμου και όχι για τυχόν προηγούμενες.
– Δίνει τη δυνατότητα να «τακτοποιηθούν» χωρίς πρόστιμο και υπερβάσεις εκτός του κελύφους του κτιρίου και συγκεκριμένα υπέρβαση ύψους. Οπως αναφέρει, «στην περίπτωση κατασκευών, χώρων ή χρήσεων που βρίσκονται σε κτίρια τα οποία έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 3843/2010, εφόσον υπάρχει υπέρβαση ύψους που δεν υπερβαίνει το ποσοστό 20% του επιτρεπόμενου βάσει της οικοδομικής άδειας μετρούμενο από τη στάθμη του περιβάλλοντος χώρου που ορίζεται στην άδεια αυτή, αυτές διατηρούνται χωρίς την καταβολή προστίμου για το χρονικό διάστημα, που ορίζουν οι διατάξεις του ν. 3843/2010». Στη ρύθμιση ωστόσο δεν διευκρινίζεται με ποιο τρόπο θα δηλωθούν οι υπερβάσεις αυτές στις πολεοδομίες, αν θα κατατεθούν ως συμπλήρωμα στον φάκελο νομιμοποίησης ημιυπαίθριου ή απλά θα νοούνται ως «τακτοποιημένες» για το αντίστοιχο διάστημα των 40 ετών.
Ολα αυτά, όσον αφορά το πρακτικό κομμάτι της ρύθμισης. Υπάρχει όμως μια μεγάλη εκκρεμότητα, η οποία θα έλθει στο προσκήνιο στις αρχές του φθινοπώρου. Ο ν. 3843 προσβλήθηκε (μέσω διοικητικών πράξεων) και θα εξεταστεί από τη Συμβούλιο της Επικρατείας με τη διαδικασία της «πρότυπης δίκης». Στην επιτροπή της «πρότυπης δίκης» συμμετέχουν ο πρόεδρος του ΣτΕ Παναγιώτης Πικραμμένος, ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος Γεώργιος Σταυρόπουλος και ο πρόεδρος του τμήματος που υπάγεται η υπόθεση (Ε΄ Τμήμα) αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Μενουδάκος, οι οποίοι θα κρίνουν τη συνταγματικότητα της ρύθμισης. Το μόνο που δεν θα ήθελε κανείς στην κυβέρνηση να σκεφτεί είναι τι θα συμβεί αν το ΣτΕ ακυρώσει τον νόμο και οι 630.000 αιτήσεις βρεθούν «στον αέρα»…