Μόλις 40 τμήματα, ορισμένα εκ των οποίων απαιτούν και εξέταση σε ειδικά μαθήματα, αναμένεται να βρεθούν στο ρετιρέ της βαθμολογίας (18-20), εξαιτίας της γενικευμένης πτώσης των βάσεων εισαγωγής, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους.

Ο σημαντικά μικρότερος αριθμός υποψηφίων που βρέθηκε στην ανώτερη βαθμολογική κλίμακα και στις τρεις κατευθύνσεις, οδηγεί με… μαθηματική ακρίβεια τις βάσεις προς τα κάτω, έως και 700 μόρια, ακόμη και σε κεντρικές υψηλόβαθμες σχολές.

Ως εκ τούτου η προσπάθεια εισαγωγής στα υψηλόβαθμα τμήματα γίνεται ευκολότερη για όσους συγκέντρωσαν βαθμολογίες  από 18.000 μόρια και πάνω. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα παιδαγωγικά τμήματα δημοτικής εκπαίδευσης, καθώς μόνο οι σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα απαιτήσουν πάνω από 18.000 μόρια. Τα υπόλοιπα επαρχιακά τμήματα θα κυμανθούν μεταξύ 17.000-17.900 μορίων.

Την ίδια στιγμή χαμηλώνει ο πήχης και για τις ιατρικές σχολές και δεν αποκλείεται να δούμε εκπλήξεις στην πτώση των βάσεων που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μόνο στο ιατρικό τμήμα της Αθήνας η βάση θα ξεπεράσει οριακά τα 19.000 μόρια, ενώ στα υπόλοιπα έξι, συμπεριλαμβανομένου και της Θεσσαλονίκης, η βάση εισαγωγής θα διαμορφωθεί κάτω από 19.000 μόρια, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και στα 18.400 (Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο).