Με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Καντίρ Τομπάς, συναντήθηκε σήμερα στην Πόλη, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR) Γιώργος Πατούλης.

Η συνάντηση αυτή με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος είναι και πρόεδρος της αντίστοιχης Κεντρικής Ένωσης Δήμων της Τουρκίας και πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Ηνωμένων Πόλεων και Τοπικών Αρχών (UCLG), είναι η πρώτη μετά από πολλά χρόνια των επικεφαλής των αυτοδιοικητικών θεσμικών φορέων των δυο χωρών. Πιο συγκεκριμένα, η προηγούμενη ήταν εκείνη ανάμεσα στον τότε πρόεδρο της ΚΕΔΕ και σημερινού Επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Αβραμόπουλου και του τότε δημάρχου Κωνσταντινούπολης και σημερινού πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία παρών ήταν και ο Έλληνας πρόξενος στην Πόλη, τονίστηκε και από τα δύο μέρη η ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των Αυτοδιοικήσεων των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η σύσταση δύο μόνιμων κλιμακίων με την συμμετοχή και εκπροσώπων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου. Σκοπός τους, θα είναι η διερεύνηση και προώθηση τομέων συνεργασίας κοινού συμφέροντος και ενδιαφέροντος, η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας σε θεσμικά ζητήματα και ειδικότερα σε μεταρρυθμίσεις για την αποκέντρωση με Αυτοδιοίκηση, αλλά και σε τομείς, όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, η προστασία του περιβάλλοντος και η πολιτική προστασία.

Επίσης, συμφωνήθηκε η διεξαγωγή κοινού συνεδρίου μεταξύ των δύο αυτοδιοικητικών φορέων με τη συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου και εκπροσώπων της κεντρικής εξουσίας με στόχο τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των δύο χωρών στην ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για το καλό των δύο χωρών και των πολιτών τους.

Μεταξύ των δύο ανδρών συζητήθηκε και το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Και τα δύο μέρη υπογράμμισαν ότι επιβάλλεται να υπάρξει μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών συνεργασία για να αντιμετωπιστεί αυτό το μέγιστων διαστάσεων πρόβλημα. Σε ότι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση των δύο χωρών υπογράμμισαν ότι αυτές θα βοηθήσουν στην υλοποίηση των κεντρικών αποφάσεων.