Ανυποχώρητη σε βασικές αλλαγές του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση εμφανίζεται η υπουργός Παιδείας, παρά τις πιέσεις που δέχεται τόσο από τα ιδρύματα όσο και από βουλευτές, ακόμη και του κυβερνώντος κόμματος.
Όπως δήλωναν πρυτάνεις, «η Α. Διαμαντοπούλου εμφανίζεται ενισχυμένη, αφού οι δημοσκοπήσεις ευνοούν το προφίλ της υπουργού που συγκρούεται με το “ακαδημαϊκό κατεστημένο”».
Στην ουσία, όμως, αυτό που γίνεται με το νομοσχέδιο είναι να συγκεντρώνονται όλες οι εξουσίες σε ολιγομελή όργανα, που θα ελέγχονται καλύτερα από το υπουργείο, ενώ η χρηματοδότηση θα είναι, εκτός των άλλων, και συνάρτηση του βαθμού συμμόρφωσης των ιδρυμάτων προς τας υποδείξεις.
Οι πρυτάνεις, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», εκτιμούν ότι η υπουργός θα συνεχίσει την ίδια στάση, ενώ όποιες αλλαγές δεχθεί θα είναι επουσιώδεις. Για παράδειγμα, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχθεί να ολοκληρώσουν τη θητεία τους οι πρυτάνεις, που με το νομοσχέδιο καταργούνται σε ένα χρόνο. Αν ατονήσουν οι αντιδράσεις τότε θα ισχυριστεί ότι ενδιαφέρονται μόνο για την «καρέκλα» τους. Οπως λένε όμως ορισμένοι απ’ αυτούς, έστω και την τελευταία στιγμή, θα προσπαθήσουν τουλάχιστον να μην καταργηθούν οι τομείς και τα τμήματα, ενώ θα ζητήσουν να μείνει η διάκριση «πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης» για τους διδάσκοντες, διαφορετικά θα αδειάσουν τα πανεπιστήμια.
Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι πανεπιστημιακοί υποστηρίζουν ότι τα ιδρύματα πρέπει να μείνουν ανοιχτά, ελάχιστοι είναι αισιόδοξοι για κάτι τέτοιο. Οχι μόνο γιατί δεν μπορεί να υλοποιηθούν οι περισσότερες διατάξεις, αλλά και γιατί οι αντιδράσεις των φοιτητών αναμένονται σφοδρές.
Αλλωστε τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται επίσης να εκδηλωθεί «κύμα συμπαράστασης προς το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο» από καθηγητές και προσωπικότητες ξένων χωρών.