Τον τίτλο της καλύτερης νέας ερευνήτριας για το 2011 απέσπασε η διδάκτορ του ΑΠΘ Αναστασία Παπαδοπούλου στο 17ο ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο της της Διεθνούς Εταιρείας Κυτταρικής Θεραπείας που έγινε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας το Μάιο.
Ωστόσο στη χώρα μας η ερευνητική της πρόταση είχε απορριφθεί από το πρόγραμμα «Θαλής» του υπουργείου Παιδείας λόγω μη θετικής αξιολόγησης.
Η έρευνά της οδηγεί σε νέες, θετικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σύμφωνα με την οποία η εφαρμογή προθεραπείας με συγκεκριμένο φάρμακο στους πάσχοντες, επιτρέπει στα κύτταρα του μυελού των οστών να δράσουν θεραπευτικά στην αυτοάνοση νόσο.
Η θεραπευτική δράση των κυττάρων του μυελού των οστών στην ρευματοειδή αρθρίτιδα, αποτελούσε για την παγκόσμια ιατρική κοινότητα μία θεραπευτική μέθοδο, υπό αμφισβήτηση, αλλά ταυτόχρονα και έναν τομέα με έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον, καθώς τα κύτταρα αυτά είναι πολυδύναμα και ασκούν ισχυρή ανοσορυθμιστική δράση.
Παρ’ όλα αυτά, η απευθείας χρήση των κυττάρων του μυελού των οστών σε φλεγμονώδες περιβάλλον, όπως αυτό που δημιουργεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα, δεν φαινόταν να έχει θεραπευτικά αποτελέσματα.
Η ερευνήτρια του ΑΠΘ, ανακάλυψε ότι η στρατηγική της προθεραπείας σε ασθενή με το φάρμακο bortezomib, μειώνει σημαντικά τη φλεγμονή που δημιουργεί η αυτοάνοση νόσος και έτσι δημιουργεί ένα επιτρεπτικό πλαίσιο, ώστε τα κύτταρα που χορηγούνται να δράσουν θεραπευτικά και να βελτιώσουν σημαντικά την αρθρίτιδα.
Η έρευνα αναμένεται να συνεχιστεί και σε κλινική εφαρμογή, καθώς οι μέχρι στιγμής έρευνες έγιναν σε ζωικά πειραματικά μοντέλα προσομοίωσης.