Επίσκεψη στο 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης πραγματοποίησε σήμερα ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Θεοδόσης Πελεγρίνης. Με αφορμή την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις μαθητικές εκλογές των δύο σχολείων, ο κ. Πελεγρίνης είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά τη διαδικασία, αλλά και να ξεναγηθεί από τους καθηγητές στις εγκαταστάσεις του σχολείου.
Ο υφυπουργός, μετά από πολύωρη συζήτηση που είχε με καθηγητές και εκπροσώπους των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, ανέφερε ότι, από τη μία μεριά, είδε από κοντά «τα τρομερά προβλήματα που υπάρχουν» στα σχολεία αυτά και που η Πολιτεία «οφείλει να προσπαθήσει να τα λύσει», ενώ από την άλλη μεριά, είδε καθηγητές «να εργάζονται με αυταπάρνηση, να προσφέρουν ένα κομμάτι από το “είναι” τους, για να αναπληρώσουν το έλλειμμα που υπάρχει στα σχολεία αυτά», αλλά και μαθητές με πολύ υψηλό επίπεδο. Στις ιδιαιτερότητες της λειτουργίας ενός διαπολιτισμικού σχολείου αναφέρθηκαν και οι διευθύντριες του γυμνασίου και του λυκείου, Μαρία Μπαντή και Βασιλική Σιούτη αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες που έχει κάθε μαθητής, η μεγάλη γλωσσική ανομοιογένεια είναι ένας παράγοντας που καθιστά δύσκολη την καθημερινότητα σε μία τέτοια σχολική μονάδα. Ενδεικτικά, στο λύκειο διαπολιτισμικής εκπαίδευσης Ελληνικού, συνυπάρχουν μαθητες με περίπου 80 διαφορετικές μητρικές γλώσσες ο καθένας.
Όσον αφορά την ηλεκτρονική ψηφοφορία, ο κ. Πελεγρίνης εξέφρασε το ενδιαφέρον του και την άποψη ότι θα πρέπει να επεκταθεί αυτή η πρακτική στα σχολεία, καθώς, όπως ανέφερε, «η δημοκρατία βρίσκει έναν άλλον τρόπο να εκφραστεί, μέσω της επιστήμης».
Από τη μεριά του, ο δημιουργός της εφαρμογής, Δημήτρης Τερζόπουλος, επεσήμανε ότι θα πρέπει οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν ότι η τεχνολογία δεν είναι μόνο διασκέδαση, αλλά και ένα μέσο διευκόλυνσης της καθημερινότητάς μας. Ο Δημήτρης, φοιτητής στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, και, παράλληλα, εργαζόμενος ως αναλυτής στην Google, 23 χρονών σήμερα, είχε την αρχική ιδέα για την εφαρμογή «e-κλογές» το 2007, ως μαθητής του γυμνασίου. Από τότε, η εφαρμογή έχει αναπτυχθεί, έχει βελτιωθεί και έχει εφαρμοστεί σε αρκετά δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, σήμερα όμως, ήταν η πρώτη φορά που η εφαρμογή αυτή βρήκε τη στήριξη ενός δημόσιου φορέα.