Τρεις γνωμοδοτήσεις καθηγητών πανεπιστημίου, μεταξύ των οποίων ο συνταγματολόγος κ. Κ. Χρυσόγονος, επικαλούνται οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων, προαναγγέλοντας ότι με αυτές και τα επιχειρήματα που τους παρέχουν ανά χείρας, θα προσφύγουν στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας εάν ψηφισθεί ο νέος νόμος- πλαίσιο για τα ΑΕΙ που προωθεί η κυβέρνηση.

Και στις τρεις γνωμοδοτήσεις – οι άλλες δύο είναι των καθηγητών της Νομικής Σχολής κκ. Γ. Γεραπετρίτη και Σπυρ. Βλαχόπουλου – ο νέος νόμος- πλαίσιο για τα ΑΕΙ κρίνεται αντισυνταγματικός, ειδικά οι διατάξεις του που αναφέρονται στους διορισμένους πρυτάνεις. Κατά τους καθηγητές, ο νόμος που προωθεί η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου προσβάλλει τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα των πανεπιστημίων και παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος περί της ανώτατης εκπαίδευσης.

Τα κρίσιμα σημεία που συγκρούονται με τις συνταγματικές επιταγές, σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις είναι:

– Η συμμετοχή στο Συμβούλιο Διοίκησης μελών εκτός Πανεπιστημίου.

– Η επιλογή των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου από ολιγάριθμο εκλεκτορικό σώμα και όχι το σύνολο της διδακτικής ακαδημαϊκής κοινότητας.

– Η ιδιότητα του πρύτανη ως (εν δυνάμει) μη προερχομένου από το Ίδρυμα, τη στιγμή μάλιστα που απολαμβάνει εκτενών οικονομικών, διοικητικών και ακαδημαϊκών αρμοδιοτήτων.

– Η επιλογή του πρύτανη από ολιγάριθμο εκλεκτορικό σώμα στο οποίο συμμετέχουν και μη μέλη του Ιδρύματος, αλλά όχι με τη συμμετοχή του συνόλου της διδακτικής-ακαδημαϊκής κοινότητας.

– Η δυνατότητα ανανέωσης της θητείας του πρύτανη από το συμβούλιο χωρίς διαδικασία προκήρυξης ή εκλογής.

– Η επιλογή κοσμήτορα από το ολιγάριθμο εκλεκτορικό σώμα του Συμβουλίου.

– Η απόλυτη απαγόρευση διορισμού καθηγητή στο Ίδρυμα όπου εκπόνησε σπουδές ή διδακτορικό την τελευταία πενταετία, διότι παραβιάζεται έτσι η αρχή της αναλογικότητας και συνιστά υπέρμετρο περιορισμό του αυτοδιοίκητου και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας των υποψηφίων.

– Η σημαντική μισθολογική διαφοροποίηση μεταξύ των καθηγητών που προσφέρουν εργασία ίσης αξίας.

– Το αμάχητο τεκμήριο αυτοδίκαιης διαγραφής φοιτητών που δεν εγγράφονται σε 2 συνεχόμενα εξάμηνα, χωρίς εξαίρεση σε περίπτωση ανωτέρας βίας ή πραγματικού και σοβαρού κωλύματος.

– Η πρόβλεψη σύστασης ΝΠΙΔ για την αξιοποίηση της περιουσίας και των πόρων του ΑΕΙ .

– Το προσχέδιο δεν περιλαμβάνει καμία μεταβατική διάταξη για τα ήδη υπηρετούντα μέλη ΔΕΠ.