Ελλάδα 2011. Κι όμως, το είδαμε κι αυτό. Την ώρα, που το οικονομικό επιτελείο αναζητά έσοδα και οι δανειστές μας πιέζουν για περισσότερα έσοδα και για περιστολή της φοροδιαφυγής και η κυβέρνηση «απειλεί» με ιδιώτες ελεγκτές, στις εφορίες όλης της χώρας επικρατεί το απόλυτο αλαλούμ:

Χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις, τις οποίες έχουν υποβάλει εγκαίρως οι φορολογούμενοι, παραμένουν στοιβαγμένες στα γραφεία και «περιμένουν» να επεξεργαστούν, οι πολίτες εξυπηρετούνται με σημαντική καθυστέρηση και ταλαιπωρία και οι εφοριακοί έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά.

Οι φωτογραφίες, που κατέγραψε σήμερα το newsbeast.gr σε μεγάλη – και κομβική για τα έσοδα – ΔΟΥ της Αττικής, παρουσιάζουν μια απόλυτα τριτοκοσμική εικόνα:

Στο δωμάτιο, που βλέπετε, η πόρτα του οποίου είναι ξεκλείδωτη (!) και πρόσβαση έχει ο οποιοσδήποτε, είναι παρατημένα εκατοντάδες έντυπα φορολογικών δηλώσεων. Ο αριθμός τους δεν μειώνεται, καθώς οι εφοριακοί δεν προλαβαίνουν να τις επεξεργαστούν. Ο λόγος;

Οι ατελείωτες ουρές, που καταγράφονται σε καθημερινή βάση στις μεγάλες εφορίες της χώρας… ουρές, οι οποίες δημιουργούνται από τις διαρκείς αστοχίες του TAXISNET καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Οι συγκεκριμένες δυσλειτουργίες αντιμετωπίστηκαν με την επιλογή οι φορολογούμενοι να οδηγηθούν στα γκισέ για να κάνουν τη δουλειά τους.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να καθυστερούν σημαντικά οι διαδικασίες εκκαθάρισης και επεξεργασίας των δηλώσεων, κατά συνέπεια και η αποστολή τους στο Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου οικονομικών. Έτσι, αν δεν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία, πώς θα υπολογιστεί η ετήσια εισφορά και οι υπόλοιποι έκτακτοι φόροι, ώστε να αποσταλούν τα σχετικά εκκαθαριστικά;

Μετά, να μην απορούμε γιατί μεγαλώνει η μαύρη τρύπα στα έσοδα και στον προϋπολογισμό…