Συνάντηση ανάμεσα στους τέσσερεις δήμους του Νομού Λασιθίου, εκπροσώπων του ΤΕΕ/ΤΑΚ, του Κέντρου Διαλογής Ανακύκλωσης Ηρακλείου καθώς και παραγόντων των τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αγίου Νικολάου, συγκάλεσε Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, με βασικό στρατηγικό στόχο τη μείωση των απορριμμάτων, την εξεύρεση μίας μεσομακροπρόθεσμης λύσης στη διαχείριση των απορριμμάτων και των προβλημάτων της ανακύκλωσης σε επίπεδο νομού.
Κατά τη συνάντηση έγινε λεπτομερής αναφορά στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι ΧΥΤΑ Σητείας και Αγίου Νικολάου καθώς και ο ΧΑΔΑ Ιεράπετρας, ενώ η απόφαση που έλαβε ο Δήμος Αγίου Νικολάου να δεχτεί ένα μέρος των απορριμμάτων του Δήμου Ιεράπετρας αποτελεί την αρχή της επίλυσης του προβλήματος, όπως δημοσιεύει το Cretalive.
Αρχικά συζητήθηκε ο τρόπος διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών ώστε να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στους τρεις Δήμους με σκοπό να κατατεθεί κοινή πρόταση. Προτάθηκε να τοποθετηθούν κοντέινερ και στους τρεις δήμους και το κόστος μεταφοράς να το αναλάβει η εταιρεία ανακύκλωσης με στόχο την αύξηση του όγκου των υλικών.
Το δεύτερο και ουσιαστικότερο θέμα που συζητήθηκε αφορά τη συνεργασία των δήμων σε επίπεδο νομού για την αντιμετώπιση γενικότερα των προβλημάτων της διαχείρισης των απορριμμάτων, μετά την αποτυχία του περιφερειακού σχεδιασμού.
Στα πλαίσια αυτά αντηλλάγησαν απόψεις, κατατέθηκαν προτάσεις και αφού έγινε λεπτομερής αναφορά στα ζητήματα που αντιμετωπίζει κάθε δήμος κατέληξαν στη συγκρότηση μιας ομάδας αποτελούμενης από τους αντιδημάρχους των τριών Δήμων, από το ΤΕΕ καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Η ομάδα αυτή θα έλθει σε επαφή με το φορέα διαχείρισης απορριμμάτων της Χερσονήσου και με τη ΔΕΔΙΣΑ Χανίων ώστε να ενημερωθεί σε επίπεδο εμπειρίας και τεχνογνωσίας πράγμα που θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων στο Νομό Λασιθίου.
Παράλληλα η ομάδα θα έχει επαφή και με την περιφέρεια ώστε να παρακολουθεί τις εξελίξεις του περιφερειακού σχεδιασμού αλλά και με τον ΕΣΔΑΚ ώστε να καταλήξει σε ένα μεσομακροπρόθεσμο μοντέλο που θα αντιμετωπίσει οριστικά το πρόβλημα.
Όπως αναφέρθηκε ο φορέας που προτείνεται να συσταθεί σε επίπεδο νομού δεν θα είναι κλεισμένος στον εαυτό του αλλά θα συνδέεται και με άλλους φορείς σε επίπεδο Κρήτης αν αυτό είναι αναγκαίο. Επίσης ο φορέας θα φανεί πολύ χρήσιμος σε βάθος χρόνου αφού οι επεκτάσεις των δύο ΧΥΤΑ Σητείας και Αγίου Νικολάου δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες μετά από 6-7 χρόνια.
Ωστόσο βάσει των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο στόχος είναι να πάει στα ΧΥΤΑ ή στα ΧΥΤΥ μόνο το 30% του όγκου των απορριμμάτων, ενώ όλα τα υπόλοιπα θα είναι ανακυκλώσιμα ή επαναχρησιμοποιήσιμα.
Συνεπώς η μείωση του όγκου των απορριμμάτων αφορά όλους τους δήμους του Νομού οι οποίοι στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ξεκινήσουν μία διαδικασία ενημέρωσης αλλά και ευαισθητοποίησης των πολιτών.