Την οργή των κατοίκων έχουν προκαλέσει οι εντολές κατεδάφισης περίπου 10 αυθαίρετων κτισμάτων σε οικισμούς της Ραφήνας, όπως τα Περιβολάκια, η Αγία Τριάδα, ο Νέος Πόντος και η Αγία Μαγδαληνή. Για σήμερα, Δευτέρα, έχει προγραμματιστεί η κατεδάφιση μιας κατοικίας στα Περιβολάκια, με αποτέλεσμα από νωρίς κάτοικοι της γύρω περιοχής να συγκεντρωθούν για να διαμαρτυρηθούν, αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στα μηχανήματα να προχωρήσουν στο έργο τους.
Για τα συγκεκριμένα κτίσματα έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις κατεδάφισης, καθώς το δασαρχείο υποστηρίζει πως η έκταση στην οποία έχουν χτιστεί είναι δασική. Οι κάτοικοι, από την πλευρά τους, επισημαίνουν πως πληρώνουν εδώ και χρόνια για τις κατοικίες τους, τονίζοντας ότι τα προβλήματα έχουν προκληθεί από την καθυστέρηση κύρωσης των δασικών χαρτών.
Σε δηλώσεις του από το σημείο που αναμένεται να γίνει η κατεδάφιση, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Βασίλης Πιστικίδης, τόνισε: «Βρισκόμαστε στο δεύτερο κατά σειρά σημείο που υπάρχει εντολή κατεδάφισης. Ο κόσμος νιώθει ότι έχει αδικηθεί από τη στιγμή που διάλεξαν να στείλουν τις εντολές κατεδάφισης. Αυτό το πράγμα θα πρέπει να ελεγχθεί. Τη στιγμή που υπάρχει η υπηρεσιακή κυβέρνηση, 14 Σεπτεμβρίου έρχεται η τελευταία εντολή κατεδάφισης για υποθέσεις οι οποίες δεν έχουν φτάσει ακόμα στο τέλος τους. Διότι υπάρχει το εθνικό κτηματολόγιο, περιμένουμε για τους δασικούς χάρτες, επομένως βρισκόμαστε σε μια μεσοβέζικη κατάσταση. Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα δει με ευαισθησία αυτό το θέμα και θα μπορέσουμε να έχουμε μια αναστολή αυτών των κατεδαφίσεων ώστε να μπορέσουν αν ελέγξουν τις περιπτώσεις όπως πρέπει αλλά και σαν νέα ηγεσία να χαράξουν τον δρόμο που θέλουν αυτοί στην πολιτική τους».
Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που έχει προγραμματιστεί να κατεδαφιστεί σήμερα τόνισε σε δηλώσεις του πως «το σπίτι αυτό το έχω φτιάξει το 1990-91. Μένω εδώ 25 χρόνια. Βγάλανε μια απόφαση κατεδάφισης το 1993 και μετά από 23 χρόνια ήρθαν σήμερα να γκρεμίσουν το σπίτι μου. Μένουμε 4 οικογένειες μέσα και χωρίς να σκεφτεί κανένας… αν είναι δυνατόν να πετάξουμε τέσσερις οικογένειες στο δρόμο αυτή την εποχή. Το έχω νομιμοποιήσει με τον νόμο τον τελευταίο, έχω κάνει κτηματολόγιο το οποίο το εμφανίζει η ιδιοκτησία μη δασικό. Παρόλο που, από όσο γνωρίζω, το δασαρχείο έκανε ένσταση, το κτηματολόγιο την απέρριψε». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η περιοχή αυτή είναι τέλεια από σχέδιο. Έχει δρόμους μεγάλους ασφαλτοστρωμένους, έχει πλατείες, εκκλησίες, παιδικές χαρές, ρεύμα, νερό, καθαριότητα… και οι δασάρχες επιμένουν ότι είναι δασική περιοχή». Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο Εσωτερικών υπό τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή, στην οποία συμμετείχαν βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, οι οποίοι έθεσαν τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την καθυστέρηση κύρωσης των δασικών χαρτών που έχουν ως αποτέλεσμα την εντολή κατεδάφισης των κτισμάτων. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να συγκληθεί αυτή την εβδομάδα ευρεία σύσκεψη με τα συναρμόδια υπουργεία (Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για τους θιγόμενους με σεβασμό όμως στη νομιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος. Βίντεο-Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος