Ο αιφνίδιος θάνατος μια νεαρής Ουκρανής υπαλλήλου ξενοδοχείου στην Ζάκυνθο, έχει ξεσηκώσει τους συνδικαλιστικούς φορείς του νησιού, που με ανακοίνωση τους καταγγέλλουν τις κακές συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στα μεγάλα ξενοδοχεία του νησιού.
Σύμφωνα με το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Τουρισμό και Επισιτισμό Ζακύνθου, μια εκπαιδευόμενη μαθήτρια Ουκρανικής καταγωγής, λιποθύμησε έξω από το δωμάτιό της – και κατά την μεταφορά της στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου, άφησε την τελευταία της πνοή.
Σε ανακοίνωση του μετά το τραγικό αυτό συμβάν, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων καταγγέλλει ότι η «εντατικοποίηση μέχρι τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, είναι ο κανόνας πίσω από την πολυτελή βιτρίνα των μεγάλων ξενοδοχείων». «Στις βάρδιες φτάνουν και τις 12 ώρες τη μέρα χωρίς ρεπό… Οι συνθήκες δουλειάς φθείρουν την υγεία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, οι οποίοι αναφέρουν λιποθυμίες και πόνους στις αρθρώσεις και στη μέση» καταγγέλλει μεταξύ άλλων το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Τι απαντά η διαχειρίστρια εταιρεία
«Αναφορικά με το τραγικό περιστατικό σε ξενοδοχείο της Ζακύνθου, θα θέλαμε αρχικά να εκφράσουμε τη λύπη και τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια της εκλιπούσης. Είναι δυστυχώς λυπηρό που η ανθρώπινη απώλεια έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης και ανυπόστατης επίθεσης μέσω ψευδών και διαστρεβλωμένων δημοσιευμάτων και μάλιστα εν μέσω της τουριστικής περιόδου:
Για την ορθή ενημέρωση και αποκατάσταση της αλήθειας θα θέλαμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:
H Boichenko Polina μαθήτευε στο ξενοδοχείο Louis Zante Beach στο τμήμα της Υποδοχής. Ξεκίνησε την πρακτική άσκησή της στις 6/5/2015 όπως και επίσημα ανακοινώθηκε στην επιθεώρηση εργασίας.
Η σχολή της ήταν η “KYIV National University of Trade and Economics” του Κιέβου Ουκρανίας και ήρθε στο ξενοδοχείο για την πρακτική της άσκηση μέσω του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Σερρών.
Οι όροι εργασίας οι οποίοι και τηρήθηκαν απαρέγκλιτα ήταν 8 ώρες ημερήσιας απασχόλησης σε πενθήμερη βάση και αποκλειστικά στο τμήμα υποδοχής, βάσει και της ειδικότητάς της. Οι δε συνθήκες εργασίας που παρέχονται στους μαθητευόμενους είναι άριστες και βάσει των διεθνών προδιαγραφών.
Η μαθητευόμενη είχε προσκομίσει πιστοποιητικό Υγείας από την πατρίδα της θεωρημένο από γιατρούς με ημερομηνία θεώρησης 28/3/2015, από όπου προκύπτει ότι δεν έπασχε από κάποιο πρόβλημα υγείας, ενώ και στη σχετική ενημέρωση από τη γιατρό εργασίας δεν αναφέρθηκε οποιοδήποτε πρόβλημα.
Το τραγικό συμβάν έγινε το Σάββατο 18-7-2015 και ώρα περίπου 12.35. Να σημειωθεί ότι η μαθητευόμενη βρισκόταν σε ώρα ανάπαυσης κι όχι εν ώρα εργασίας, καθώς η βάρδια της στην Υποδοχή ξεκινούσε στις 15:00. Μόλις αναφέρθηκε το λιποθυμικό επεισόδιο, τής προσφέρθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες ενώ άμεση ήταν η μεταφορά της στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου, όπου δυστυχώς η κοπέλα κατέληξε.
Σύμφωνα με το πιστοποιητικό θανάτου αναφέρεται ότι ο θάνατος οφείλεται σε οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου.
Για άλλη μία φορά η διοίκηση του ξενοδοχείου θα ήθελε να εκφράσει τη λύπη της για το θάνατο ενός νέου ανθρώπου και να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια της εκλιπούσης».