«Αυτό που κατάφερε ο πρωθυπουργός με τη συμπαράσταση όλων, γιατί 251 ψήφοι στη Βουλή είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό νούμερο, ήταν να φέρει μια συμφωνία που να μας κρατάει μέσα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Αυτό δεν έχει νικήσαμε ή νικήσατε. Το χειρότερο είναι ο διχασμός», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, μετά την επιτυχή κατάληξη των διαβουλεύσεων για το ελληνικό θέμα στις Βρυξέλλες.

Ο κ.Μπουτάρης, συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να λέμε εμείς κι εσείς. Όλοι είμαστε στο ίδιο καλάθι. Αυτό πρέπει να κυριαρχεί στις σκέψεις και στις πράξεις μας».

Στο θέμα, από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε ο δημοτικός σύμβουλος, Εφραίμ Κυριζίδης, υποστηρίζοντας πως η παράταξή του χαιρετίζει τη συμφωνία. «Πιστεύω και συμφωνώ ότι πρέπει να πάψει ο διχασμός, να είμαστε ενωτικοί, να σηκώσουμε τα μανίκια και να εργαστεί ο καθένας στο μετερίζι του», πρόσθεσε.

Η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη», Ρία Καλφακάκου, αφού έκανε λόγο για «πολύμηνη συμφωνία που αφήνει μια πικρή γεύση», πρόσθεσε πως «είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι και όταν αυτό κινδυνεύει να πέσει στο παγόβουνο, τότε διαλέγουμε να το σώσουμε. Κι αυτό έγινε τώρα».

Ο Γιάννης Δελλής από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» υποστήριξε πως «το νέο μνημόνιο είναι Αρμαγεδδών των λαϊκών δικαιωμάτων. Ό,τι απέμεινε από τα προηγούμενα μνημόνια θα σαρωθεί από την καινούρια συμφωνία».

Η Ελεάννα Ιωαννίδου από τις «Γειτονιές σε Δράση» ανέφερε: «δεν μπορώ να αποφύγω το θυμό για τους εκατέρωθεν χειρισμούς. Καταλαβαίνω όλους και όλες που προσγειώθηκαν απότομα, δεν μπορώ όμως να συμπάσχω γιατί οι προσδοκίες μου ήταν χαμηλές». Ο Γιώργος Ρακκάς από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη» τόνισε πως «η συμφωνία είναι προϊόν μιας ήττας και η ήττα εγγράφεται σε κάθε παράγραφο της συμφωνίας».

Στην αρχή της συνεδρίασης ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, μίλησε για «νέα πραγματικότητα και νέα μέρα» κατά την οποία όλοι θα πρέπει «να είμαστε ενωμένοι για να βγει η χώρα από τα προβλήματα και την οικονομική κρίση που την μαστίζει χρόνια τώρα».