Με τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2010 τίμησε χθες το βράδυ το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έξι από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
«Όσοι ζείτε τον κόσμο του βιβλίου βιώνετε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ένα ενδιαφέρον παράδοξο. Ενώ η κρίση έχει χτυπήσει την εμπορική διάσταση του βιβλίου, δεν έχει κάνει το ίδιο στην καλλιτεχνική του. Ο ελληνικός πολιτισμός παράγει σε όλες τις μορφές τέχνης και έχει ηχηρή παρουσία στον παγκόσμιο διάλογο των πολιτισμών» είπε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος.
Ο υπουργός απένειμε ο ίδιος το πρώτο Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο για το 2010 στην μεγάλη Ελληνίδα ποιήτρια, Κική Δημουλα, για το σύνολο του έργου της.
«Μου είπαν ότι από το ύψος της ηλικίας μου υποχρεούμαι να πω κάποια λόγια. Τελικά είναι δοκίμια αμηχανίας με ανακατεμένες τις ευχαριστίες μου προς όλους όσοι είστε εδώ», δήλωσε η Κ. Δημουλά, κρατώντας το βραβείο της.
«Κάθε βραβείο αποβαίνει μεγάλο. Νομίζω επειδή συμβάλλει στο να ηρεμήσουν κάπως οι ανησυχίες σου γύρω από το αν ελήφθη ή όχι αυτό που έστελνες και ξαναέστελνες επί έτη, επαναλαμβάνοντας την ίδια κουραστική αναμονή», εξήγησε με τον δικό της μοναδικό τρόπο η ποιήτρια και πρόσθεσε: «Για την ποίηση γνωρίζω μόνο τα εμφανή, ότι επινόησε έναν άλλο τόπο και έναν άλλο χρόνο όπου να μπορούν να ζήσουν εκεί αναλλοίωτα όσα απο μόνα τους γεννήθηκαν ωραία και θνητά».
Με το βραβείο Ποίησης τιμήθηκε ο Παντελής Μπουκάλας για το βιβλίο του «Ρήματα», το έβδομο της συγγραφικής του συλλογής.
Ο μυκονιάτης, Παναγιώτης Κουσαθανάς, βραβεύτηκε για το καλύτερο διήγημα του 2010 που έχει τίτλο «Λοξές ιστορίες, που τελειώνουν με ερωτηματικό». Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου ο κύριος Κουσαθανάς θα το διαθέσει για τις ανάγκες της κοινοφελούς στέγης μελέτης πολιτισμού και παράδοσης που λειτουργεί εδώ και μια τετραετία στο νησί του, την Μύκονο.
Η συγγραφέας Βασιλική Ηλιοπούλου κέρδισε το βραβείο Μυθιστορήματος 2010, για το βιβλίο της «Σμίθ».
Το βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής απέσπασε ο Άγγελος Χανιώτης, ένας από τους πιο διακεκριμένους ιστορικούς της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας και των ελληνιστικών χρόνων.
Ο Γιώργος Βέης, πρέσβης της Ελλάδας στην Τζακάρτα απέσπασε το Βραβείο Χρονικού-Μαρτυρίας για το έργο του «Από το Τόκιο στο Χαρτούμ».
Από την τελετή δεν έλειψε το βραβείο Μετάφρασης που απονεμήθηκε στην Ζντράβκα Μιχαήλοβα για την μετάφραση μεγάλου μέρους της ποιητικής συλλογής του Γιάννη Ρίτσου στα βουλγαρικά, με τίτλο «Γραφή του Παντόπτη».
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προώθηση του προγράμματος επιδότησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων και στο πρώτο Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών, αφού όπως τόνισε, δίνουν ένα πολύ ισχυρό στίγμα του πώς αντιλαμβανόμαστε το παρόν και το μέλλον του ελληνικού βιβλίου.
Το βραβείο Μετάφρασης Έργου Ξένης Λογοτεχνείας στην ελληνική γλώσσα απέσπασε η Αθηνά Δημητριάδου, για την μετάφραση του βιβλίου «Αγανάκτηση» του αμερικανού συγγραφέα, Φίλιπ Ροθ.
Στην τελετή βράβευσης απονεμήθη επίσης το βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου στον Μάνο Κοντολέων και τον Βασίλη Παπαθεοδώρου για τα βιβλία «Πολύτιμα Δώρα» και «Στη Διαπασών» αντίστοιχα.
Με το βραβείο Εικονογράφησης Παιδικού Βιβλίου τιμήθηκε η Φωτεινή Στεφανίδη για το βιβλίο «Η Σκυλίσια Ζωή του Γάτου Τζον Αφεντούλη». Ενώ βραβείο για το καλύτερο Λογοτεχνικό Περιοδικό έλαβαν τα περιοδικά «Διαβάζω» και «Το Δέντρο», δυο περιοδικά με πορεία μεγαλύτερη των τριάντα χρόνων.