Τις δυνατότητες επιτάχυνσης και απλοποίησης των διαδικασιών άσκησης ελέγχου και κατάσχεσης εμπορευμάτων υπαίθριου εμπορίου, διερευνά διυπουργική ομάδα εργασίας των υπουργείων Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με στόχο την αντιμετώπιση του παραεμπορίου που πλήττει την αγορά.
Για τη συγκρότηση της επιτροπής, ενημερώνει τη Βουλή με έγγραφό του ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος, με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Θεόδωρου Καράογλου, σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης του παραεμπορίου στη Θεσσαλονίκη.
Όπως αναφέρει ο κ. Ντόλιος, η Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων της, διενεργεί καθημερινά σχετικούς ελέγχους στο σύνολο των ορίων του δήμου, προβαίνοντας σε κατασχέσεις προϊόντων.
Όπως προκύπτει από το τηρούμενο αρχείο, κατά το έτος 2009 έγιναν 756 κατασχέσεις που αντιστοιχούν σε έξι τόνους προϊόντων και βεβαιώθηκαν 487 παραβάσεις υπαίθριου εμπορίου, πλανόδιου και στάσιμου, με συνολικό ύψος επιβληθέντων προστίμων 487.000 ευρώ. Κατά το 2010 επήλθε αύξηση, κατά περίπου 80%, στον αριθμό των κατασχέσεων που έφτασαν τις 1350, ενώ βεβαιώθηκαν 350 παραβάσεις, με συνολικό ύψος επιβληθέντων προστίμων 350.000 ευρώ.
Ο κ. Καράογλου έχει καταγγείλει ότι το παραεμπόριο ανθεί στη Θεσσαλονίκη, οδηγώντας καταστήματα και επιχειρηματίες σε οικονομική ασφυξία, αλλά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δείχνουν σαν να μην αντιλαμβάνονται την κατάσταση.
Ο βουλευτής της ΝΔ έχει επίσης επισημάνει, ότι μολονότι έχουν θεσπιστεί αυστηρές προϋποθέσεις για την έκδοση αδειών υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας, σε αρκετούς δήμους της χώρας αναπτύσσεται παράνομο εμπόριο πλησίον καταστημάτων και λαϊκών αγορών, σε κεντρικούς μάλιστα δρόμους, πλατείες και σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς.
Και προσθέτει, ότι το μόνο αποτελεσματικό μέτρο είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας για την κατάσχεση των προϊόντων και τη διάθεσή τους σε ευαγή ιδρύματα, αφού οι έλεγχοι αποδεικνύονται ανεπαρκείς.