Μετά από μια «μαραθώνια» συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου των Επαγγελματιών Εστίασης και Αναψυχής, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων και παρουσία Βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ, την Δημοκρατική Συμμαχία αλλά την Δημοκρατική Αριστερά, αποφασίστηκε η άμεση υποβολή ψηφίσματος στο Προεδρείο της Βουλής, με κοινοποίηση στους συναρμόδιους φορείς, καθώς και η κατάθεση κοινής τροπολογίας επί του λεγόμενου αντικαπνιστικού Νόμου του 2010, σύμφωνα με τον οποίο επιβάλλεται η ολική απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους εστίασης και αναψυχής (μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες).
Πάγιο αίτημα των επαγγελματιών του κλάδου είναι η αντικατάσταση των άρθρων 3 και 6 του Ν. 3730/2008, δηλαδή ο ελεύθερος διαχωρισμός των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε μαγαζιά καπνιζόντων και μη καπνιζόντων με τη βοήθεια ειδικού σήματος, καθώς και η μετακύληση της πειθαρχικής ευθύνης σε περιπτώσεις παραβάσεων, αποκλειστικά στους πελάτες.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο Γιώργος Καββαθάς, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ σήμερα στον κλάδο απασχολούνται 400.000 εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις, το 99.5% εκ των οποίων είναι μικρές ή μικρομεσαίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ επικαλούμενος σχετική μελέτη του Ινστιτούτου ICAP, «εάν η οικονομική κρίση συνεχίσει αμείωτη το καταστροφικό της έργο, μέσα στο επόμενο έτος κινδυνεύουν να κλείσουν 175.000 επιχειρήσεις. Ο συνολικός τζίρος του κλάδου ανέρχεται στα 12 δισ. ευρώ ενώ αποκλειστικά για τον κλάδο της Εστίασης, το αντίστοιχο ποσό φτάνει τα 6,5 δισ. ευρώ. Με τέτοια νούμερα, αντιλαμβάνεστε τις επιπτώσεις των υφιστάμενων ρυθμίσεων για την οικονομία και την ανάπτυξης του κλάδου μας», δήλωσε. Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εστιατόρων ζήτησε την θέσπιση φορολογικών κινήτρων για τα καταστήματα που τυχόν θα επιλέξουν να μην επιτρέψουν το κάπνισμα στους χώρους τους, καθώς και την έναρξη αντικαπνιστικής καμπάνιας σε σχολεία και χώρους κοινού ενδιαφέροντος.