Τη δυνατότητα τα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας να εκπονούν έρευνα, σε επίπεδο διδακτόρων, πρότειναν οι πρόεδροι και αντιπρόεδροι των ΤΕΙ της χώρας.
Τα ΤΕΙ διεκδικούν την ολοκλήρωση των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών τους, μέσα από την ολοκληρωμένη έρευνα σε όλα τα επίπεδα, και όχι μόνο σε επίπεδο μεταπτυχιακών.
Σε ό,τι αφορά την χρηματοδότησή τους, ζήτησαν από την Πολιτεία την διευθέτηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων προς το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό, προκειμένου να αποτραπούν ενδεχόμενες κινητοποιήσεις διεκδίκησης δεδουλευμένων, που θα έθεταν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων.
Οι επικεφαλής των διοικήσεων των ΤΕΙ συμφωνούν στην εισαγωγή των σπουδαστών σε σχολές αντί σε τμήματα, όπως προβλέπεται από το νέο νόμο πλαίσιο του Υπουργείου Παιδείας, ωστόσο κρίνουν ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα θα πρέπει να διατηρήσει τον πρώτο λόγο σε θέματα διοίκησης. Συγκεκριμένα, έκριναν ως μη αναγκαία οποιαδήποτε αλλαγή στα Συμβούλια Διοίκησης των ιδρυμάτων, καθώς αποτελούν όργανα «αντιπροσωπευτικά» και «ευέλικτα».
Σύμφωνα με τις προτάσεις των προέδρων των ΤΕΙ, επιστήμονες διεθνούς κύρους θα μπορούσαν να συμμετέχουν στις Συνελεύσεις, έχοντας εποπτικό και συμβουλευτικό ρόλο. Για την ανάδειξη προέδρων των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων προτείνουν την εκλογή τους από το σύνολο των μελών του επιστημονικού προσωπικού, χωρίς τη συμμετοχή των διοικητικών υπαλλήλων και των φοιτητών.
Στις εργασίες της Συνόδου παραβρέθηκε, εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας, ο υφυπουργός Γιάννης Πανάρετος, στον οποίο οι πρόεδροι των ΤΕΙ επεσήμαναν προβλήματα μαρασμού των ιδρυμάτων από τις περικοπές της τάξης του 15% στον προϋπολογισμό τους. Ακόμη, ζήτησαν την επίσπευση της χρηματοδότησης των ΤΕΙ για την έναρξη, άμεσα, των προγραμμάτων Δια Βίου Εκπαίδευσης.