Την αντίθεσή τους εκφράζουν οι συμβολαιογράφοι στη ρύθμιση του νομοσχεδίου για το «άνοιγμα» των επαγγελμάτων, που προβλέπει την πανελλαδική αύξηση του αριθμού των συμβολαιογράφων κατά 20%.

Ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Κων. Βλαχάκης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «από την ελληνική Κυβέρνηση και τους συντάκτες τού υπό ψήφιση νόμου, έχει γίνει αποδεκτό ότι ο συμβολαιογράφος δεν είναι επιχειρηματίας, αλλά δημόσιος λειτουργός, που εγγυάται την ασφάλεια των συναλλαγών και το δημόσιο συμφέρον».
Όμως, με τη δεύτερη παράγραφο του ίδιου άρθρου -συνεχίζει ο κ. Βλαχάκης- αναιρείται ο χαρακτήρας του συμβολαιογράφου, ως δημοσίου λειτουργού, δεδομένου ότι εισάγεται η «ελεύθερη διαπραγμάτευση», όταν πρόκειται να εισπραχθεί αμοιβή σε συμβάσεις στις οποίες, κατά την εισηγητική έκθεση, «η αξία του αντικειμένου της συναλλαγής είναι πολύ μεγάλη».

Οι συμβολαιογράφοι προτείνουν την απάλειψη της επίμαχης παραγράφου και την καθιέρωση «διοικητικά αναλογικής αμοιβής». Η συντονιστική επιτροπή επισημαίνει ότι «η αγορά εργασίας στην Ελλάδα δεν είναι σε θέση να απορροφήσει επιπλέον αριθμό συμβολαιογράφων».