Μια νέα ψηφιακή εποχή ξεκινά για τις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων στην Αττική, καθώς από αυτό τον μήνα τίθεται σε εφαρμογή το πιλοτικό πρόγραμμα «έξυπνης» παρακολούθησης της ροής των ασθενών και του χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Το πρόγραμμα, το οποίο θα εφαρμοστεί αρχικά σε τέσσερα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα, στοχεύει στον εντοπισμό των σημείων που καταγράφεται η μεγαλύτερη συμφόρηση καθώς επίσης και στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των επειγόντων περιστατικών, προκειμένου να μειωθεί η πολύωρη ταλαιπωρία των πολιτών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, ασθενείς που θα προσέρχονται στα ΤΕΠ θα προμηθεύονται από το Γραφείο Κίνησης ένα ειδικό βραχιολάκι με μοναδικό κωδικό (barcode), το οποίο θα καταγράφει τη διαδρομή τους μέσα στο νοσοκομείο και τους χρόνους αναμονής σε κάθε στάδιο: από την πρώτη γνωμάτευση των γιατρών μέχρι τις εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις.

Τα πρώτα νοσοκομεία που θα ενταχθούν στη δοκιμαστική φάση είναι ο Ευαγγελισμός, το Ιπποκράτειο, το Κοργιαλένειο – Μπενάκειο και το Αγία Όλγα, όλα αρμοδιότητας της διοίκησης της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής. Παράλληλα με τα βραχιολάκια, θα εγκατασταθούν οθόνες ενημέρωσης όπου σε πραγματικό χρόνο θα ενημερώνεται κάθε ενδιαφερόμενος για τον πόσοι ασθενείς βρίσκονται σε αναμονή ανά είδος περιστατικού και ποιος ο εκτιμώμενος χρόνος εξυπηρέτησης.

Τα στοιχεία που θα συλλέγονται θα τροφοδοτούν και μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας το Υπουργείο Υγείας θα μπορεί να παρακολουθεί ζωντανά τη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, να αναγνωρίζει «μποτιλιαρίσματα» στην εξυπηρέτηση και να λαμβάνει τεκμηριωμένες αποφάσεις για την αναδιάρθρωση των διαδικασιών.

Όπως δήλωσε μάλιστα ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στην ΕΡΤ, «το σύστημα αυτό, θα µας δώσει πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Καταρχάς πόσο περιμένουν οι πολίτες, γιατί ακούμε πολύ μεγάλες αναμονές. Θα μπορούμε να έχουμε και κεντρικά ως υπουργείο Υγείας τους χρόνους αναμονής, αλλά και ο διοικητής του νοσοκομείου, έτσι ώστε αν υπάρχουν καθυστερήσεις, οι οποίες προκλήθηκαν από την τοπική καθημερινή λειτουργία, να μπορεί να παρεμβαίνει ad hoc και να λύνονται, ή και σε εμάς την πληροφορία ότι θα πρέπει να αλλάξουμε κάποια πράγματα. Για παράδειγμα, αν έχουμε μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση στον αξονικό στο Νοσοκομείο “Γεννηματάς”, να το ενισχύσουμε µε προσωπικό ή µε κάποιον άλλο τρόπο για να υπάρχουν πιο γρήγορα διαγνώσεις».

Σε επόμενο στάδιο: Πληροφόρηση του πολίτη σε πραγματικό χρόνο

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και τη μελλοντική δημιουργία πληροφοριακού συστήματος που θα επιτρέπει στον πολίτη να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ποια νοσοκομεία εφημερεύουν και ποιοι είναι οι εκτιμώμενοι χρόνοι αναμονής ανά νοσοκομείο. Έτσι, οι ασθενείς θα μπορούν να επιλέγουν πού να κατευθυνθούν, με στόχο την καλύτερη κατανομή των περιστατικών και τη μείωση της ταλαιπωρίας στις μεγάλες μονάδες.

Μαζί με την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος, ο τρέχον μήνας σηματοδοτεί και την ενεργοποίηση δύο επιπλέον εργαλείων για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης στα επείγοντα. Συγκεκριμένα, 25 εκπαιδευμένα στελέχη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού θα αναλάβουν να υποστηρίζουν το έργο των ΤΕΠ σε τρία νοσοκομεία – τον Ευαγγελισμό, το Γεώργιος Γεννηματάς και το Αττικόν – παρέχοντας πληροφορίες στους ασθενείς, καθοδήγηση στις διαδικασίες και βοήθεια στον προσανατολισμό τους μέσα στο νοσοκομείο.

Παράλληλα, μετά το Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσει η σταδιακή τοποθέτηση 500 τραυματιοφορέων σε νοσοκομεία της Αττικής, ενισχύοντας τη λειτουργική δυνατότητα των εφημεριών και μειώνοντας τα λειτουργικά «στεγανά» που συχνά προκαλούν καθυστερήσεις.

Επέκταση του συστήματος και στην πρωτοβάθμια φροντίδα

Η αντιμετώπιση των υπερβολικών αναμονών δεν περιορίζεται μόνο στο νοσοκομειακό επίπεδο. Ήδη από τον Μάρτιο, τέσσερα Κέντρα Υγείας έχουν ενταχθεί στο εφημεριακό σύστημα της Αττικής – δύο από αυτά (Αλεξάνδρας και Λαυρίου) με 24ωρη λειτουργία, και άλλα δύο (Αμαρουσίου και Καλλιθέας) με ωράριο 08:00 – 22:00. Στόχος είναι η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων από περιστατικά χαμηλής βαρύτητας και η προώθηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Το πλάνο προβλέπει την προσθήκη ακόμη πέντε Κέντρων Υγείας, ώστε να καλυφθεί το σύνολο της γεωγραφικής επικράτειας της Αττικής και να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πρώτης γραμμής που θα ανακουφίζει τα ΤΕΠ.