Η ώρα της κάλπης έφθασε στη Γερμανία, με σχεδόν 60 εκατομμύρια ψηφοφόρους να καλούνται να αποφασίσουν για την σύνθεση της επόμενης Bundestag, εν μέσω εσωτερικών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων και παγκόσμιων ανακατατάξεων.

Οι κάλπες για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές άνοιξαν στις 09:00 ώρα Ελλάδας, και η πρώτη πρόγνωση του αποτελέσματος (τα exit poll) αναμένεται στις 19:00 ώρα Ελλάδας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU/CSU) υπό την ηγεσία του Φρίντριχ Μερτς προηγείται με ποσοστά γύρω στο 29%.

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ακολουθεί με περίπου 21%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδό της μέχρι σήμερα αλλά και με τάσεις για νέο κλείσιμο της ψαλίδας στην κάλπη, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσκοπικά ευρύματα.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του απερχόμενου καγκελαρίου Όλαφ Σολτς έχει καταποντιστεί σε σχέση με τα εκλογικά ποσοστά της προηγούμενης εκλογής, καταγράφοντας ποσοστά γύρω στο 15%, ενώ οι Πράσινοι βρίσκονται στο 12,5%. Το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) παρουσιάζει άνοδο, φτάνοντας το 7,5%, ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) και η Συμμαχία της Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) βρίσκονται κοντά στο όριο του 5% για είσοδο στη Βουλή.

Η πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού θεωρείται υψηλή, με το CDU/CSU να αναζητά συνεργασίες είτε με το SPD είτε με τους Πράσινους. Ωστόσο, η άνοδος της AfD και η είσοδος μικρότερων κομμάτων στη Βουλή μπορεί να περιπλέξουν τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης.

Σημαντικό διακύβευμα

Αυτές οι εκλογές διεξάγονται υπό το βάρος της ανησυχίας για την πολυετή στασιμότητα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, την πίεση για περιορισμό της μετανάστευσης και την αυξανόμενη αβεβαιότητα για το μέλλον της Ουκρανίας και τη συμμαχία της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση μπορεί να προηγείται δημοσκοπικά, αλλά οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν το ισχυρότερο ποσοστό για ακροδεξιό κόμμα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η Γερμανία είναι η πολυπληθέστερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 εθνών και ηγετικό μέλος του ΝΑΤΟ. Υπήρξε ο μεγαλύτερος δεύτερος προμηθευτής όπλων της Ουκρανίας, μετά τις ΗΠΑ, και θα είναι κεντρικός παράγοντας στη διαμόρφωση της απάντησης της Γηραιάς Ηπείρου στις προκλήσεις των επόμενων ετών, συμπεριλαμβανομένης της συγκρουσιακής εξωτερικής και εμπορικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ», επισημαίνει σε ανάλυσή του το Associated Press.

Τα τελευταία μηνύματα

Χθες βράδυ ολοκληρώθηκε στην Γερμανία η σύντομη —αλλά ασυνήθιστα τεταμένη— προεκλογική περίοδος, με τους πολιτικούς αρχηγούς να απευθύνονται την ύστατη στιγμή ο καθένας στο κοινό που δεν τον προτιμά.

Ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Φρίντριχ Μερτς προσπάθησε στο Μόναχο να καθησυχάσει τους νόμιμους μετανάστες στη Γερμανία πως δεν κινδυνεύουν από την αυριανή κυβέρνηση που προεξοφλεί πως θα σχηματίσει. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τίποτα δεν θα λειτουργούσε αν για 24 ώρες οι εργαζόμενοι με μεταναστευτικό υπόβαθρο αποφάσιζαν να μην πάνε στη δουλειά τους». Ακόμη, απέκλεισε εκ νέου ρητά κάθε ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με την ακροδεξιά.

Ο ηγέτης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Φρίντριχ Μερτς

Ο απερχόμενος καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD), από την άλλη, στην εκλογική του περιφέρεια, το Πότσνταμ, απευθύνθηκε στους νέους, που μοιάζουν να του γυρνούν την πλάτη, υποσχόμενος ψήφο στα 16 (και) στις εθνικές εκλογές. Εμφανίστηκε εξάλλου αισιόδοξος ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα εξασφαλίσει τελικά υψηλότερο ποσοστό από αυτό που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, διότι «διακυβεύεται το μέλλον της χώρας». Ανακοίνωσε μάλιστα ότι σκοπεύει να παραμείνει βουλευτής εφόσον εκλεγεί, ακόμη κι αν δεν ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης.

Βάιντελ (AfD): Nα επιστρέψει η υποχρεωτική διετής στρατιωτική θητεία

Η υποψήφια της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Αλίς Βάιντελ αναμένεται σε κάθε περίπτωση να είναι από τους κερδισμένους της ψηφοφορίας. Ως τελευταίο μήνυμα στους ψηφοφόρους προτού ανοίξουν οι κάλπες, η κ. Βάιντελ επιφύλαξε την πρόταση «αντί να στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία» να επιστρέψει η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία δυο ετών.

Ο υποψήφιος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, στην τελευταία προεκλογική του εμφάνιση στο Αμβούργο, υπογράμμισε πως το κόμμα του πρέπει να βγει ενισχυμένο από την κάλπη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έτσι θα μπορέσει να συμμετάσχει και στην επόμενη κυβέρνηση για να εγγυηθεί τη συνέχιση πολιτικών για το κλίμα, καθώς, όπως είπε, «δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε άλλα τέσσερα χρόνια για το κλίμα».

Η Ζάρα Βάγκενκνεχτ αντιμέτωπη με τη «ρετσινιά» της «αριστερής AfD»

Τα μικρότερα κόμματα απ’ ό,τι φαίνεται θα δώσουν σήμερα μάχη επιβίωσης — όπως και οι αρχηγοί τους.

Υπαρξιακή είναι η μάχη που δίνει και η νεοσύστατη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW). Την πρώτη χρονιά μετά την ίδρυσή του, το κόμμα πέτυχε την είσοδό του σε τρία κρατιδιακά κοινοβούλια. Η προβολή της όμως περίπου ως «αριστερής AfD» σε πολλά ζητήματα, πάνω απ’ όλα στην πολιτική έναντι της Ρωσίας και των μεταναστών, ενδέχεται να της κοστίσει ψηφοφόρους.

Η Ζάρα Βάγκενκνεχτ

Η Αριστερά (Die Linke), μετά την αποχώρηση της Βάγκενκνεχτ από τις τάξεις της, έμοιαζε αδύναμη να αντιδράσει και, με ποσοστά περί το 3% στις δημοσκοπήσεις, θεωρείτο από πολλούς «πρώην κόμμα».

Η ανάδειξη όμως στην ηγεσία της 36χρονης Χάιντι Ράιχινεκ, σχεδόν με «πραξικόπημα», ενδέχεται να ανατρέψει τα προγνωστικά.

Το απόλυτο ερώτημα: Ποιος θα κυβερνήσει;

Τι μέλλει γεννέσθαι από αύριο, Δευτέρα; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα της επόμενης μέρας, δεδομένου ότι κανείς δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία και συνασπισμοί είναι επιτακτικοί. Θα είναι δικομματικοί ή τρικομματικοί; Και το πιο ανησυχητικό: Θα κρατήσει η ακροδεξιά το κλειδί για τη διακυβέρνηση; Μέχρι στιγμής, ο υποψήφιος νικητής του CDU, Φρίντριχ Μερτς, έχει υποσχεθεί ότι δεν θα συνάψει συμφωνία μαζί της για να φτάσει στην καγκελαρία: «Μπορώ να διαβεβαιώσω τους ψηφοφόρους ξεκάθαρα: δεν θα συνεργαστούμε με το κόμμα που αυτοαποκαλείται Εναλλακτική για τη Γερμανία πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά», δήλωσε στις συγκεντρώσεις του.

Ο Μερτς πάντως -που ήθελε να ηγηθεί του CDU αλλά επισκιάστηκε από τη Μέρκελ- φέρει το βαρίδι μιας πολύ αμφιλεγόμενης πολιτικής απόφασης: να συμβαδίσει, έστω και στιγμιαία, με τους νεοφασίστες του AfD. Και το έκανε πολύ πρόσφατα για να το ξεχάσουν οι ψηφοφόροι και η αντιπολίτευση.

Ανησυχητική απήχηση μεταξύ των νέων δείχνει το ακροδεξιό AfD

«Ήταν στα τέλη Ιανουαρίου όταν η κυρίαρχη δεξιά ψήφισε την επιβολή σκληρών περιορισμών στη μετανάστευση, με την υποστήριξη του AfD. Ήταν η πρώτη φορά από το 1945 που έσπασε αυτό το πολιτικό «όριο», το οποίο μέχρι τώρα αποτελούσε πηγή υπερηφάνειας για τη Γερμανία. Κανείς δεν είχε συμμαχήσει ποτέ με τους ακροδεξιούς. Ο Mερτς το έκανε», λέει η Huffington Post.

Μετά από επίθεση με μαχαίρι από έναν Αφγανό που άφησε νεκρούς δύο ανθρώπους, ο συντηρητικός ηγέτης ανακοίνωσε ότι ως καγκελάριος θα κλείσει τα σύνορα στους αιτούντες άσυλο. Αυτό ακριβώς λέει και το AfD. Όμως τώρα προσπαθεί να πείσει το εκλογικό σώμα ότι επρόκειτω για μία εφάπαξ ψηφοφορία και ότι το τείχος προστασίας θα παραμείνει στη θέση του εάν κερδίσει.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές αυτές θεωρούνται τερματικού χαρακτήρα, στο τέλος μίας εποχής και το ξεκίνημα μίας άλλης, δεδομένων των εσωτερικών προκλήσεων και των διεθνών εξελίξεων.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ)