Συνεχίζονται και σήμερα οι σεισμοί στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, στην περιοχή της Ανύδρου.

Ειδικότερα, λίγο μετά τις 3:00 τα ξημερώματα (03:14) σημειώθηκε σεισμός με μέγεθος 5 στην κλίμακα Pίχτερ, με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται 24 χλμ νότια, νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Επιπλέον, από τις 03:35 έως τις 04:23 καταγράφηκαν 4 σεισμικές δονήσεις άνω των 4 βαθμών, με μέγιστο μέγεθος το 4,6 στις 04:14 και επίκεντρο τα 25 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Παράλληλα, διαδοχικές ήταν οι σεισμικές δονήσεις από τις 10:29 έως τις 12:02 στην ίδια περιοχή, καθώς καταγράφηκαν 8 σεισμοί άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Pίχτερ, με ισχυρότερη αυτή που σημειώθηκε στις 10:29 (4,9), με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται 27 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Σημειώνεται ότι όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος των δύο μόνιμων επιστημονικών επιτροπών του ΟΑΣΠ, που ασχολούνται με τα θέματα της σεισμικής επικινδυνότητας και της μείωσης του σεισμικού κινδύνου, καθώς και τα θέματα του ελληνικού ηφαιστειακού τόξου, καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, περισσότεροι από 1.100 σεισμοί έχουν συμβεί από την 1η Φεβρουαρίου, με μέγεθος πάνω από 3.

Γιατί δεν θέλουμε σεισμό 6 Ρίχτερ

«Για τα δεδομένα του ελληνικού χώρου μια τόσο μεγάλη ακολουθία με σεισμούς πολύ μεγάλους, μεγάλους για το επίπεδο μιας ακολουθίας, χωρίς ισχυρό σεισμό, είναι πρωτόγνωρο. Δηλαδή, είναι μια δύσκολη ακολουθία. Υπάρχουν πολλές σμηνοσειρές, οι οποίες έχουν ανησυχήσει τον κόσμο. Αυτή έχει ιδιαίτερα μεγάλους σεισμούς, έχει όμως το πλεονέκτημα ότι είναι στον θαλάσσιο χώρο. Συνεπώς, είναι ένα φαινόμενο πραγματικά ιδιαίτερο. Το κακό σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι αυτά τα φαινόμενα κρατάνε σημαντικό χρονικό διάστημα» τόνισε ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Από πλευράς του, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στο ΕΡΤNews για το Νοσοκομείο της Σαντορίνης, ανέφερε ότι «έχει ενισχυθεί με προσωπικό που είναι εξειδικευμένο. Υπάρχει η ιατρική των καταστροφών, υπάρχει ομάδα από το ΕΚΑΒ, ομάδες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών» σημειώνοντας ότι θα υπάρχει ένα rotation. Παράλληλα, ανέφερε ότι «υπάρχουν γιατροί, διασώστες και νοσηλευτές, οι οποίοι είναι έτοιμοι, αν χρειαστεί, μέσα σε μία ώρα να πάνε στη Σαντορίνη».

«Στις μέχρι στιγμής επίσημες ανακοινώσεις των επιτροπών σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου πουθενά δεν αναφέρεται άνω οροφή των 6 Ρίχτερ. Ένας πολύ μεγαλύτερος σεισμός δεν θα βοηθούσε. Αν υποτεθεί ότι έχουμε μεγαλύτερο σεισμό, ενδεχομένως να αποφορτίσει την κατάσταση, αλλά μπορεί να είναι και βλαβερός» είπε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Δεν μπορώ να μπω στη λογική ότι θα εκτονώσει. Τότε μπαίνουν άλλα ζητήματα. Ο σεισμός με μέγεθος 6 αποκτά δυνατότητες διέγερσης και άλλων ρηγμάτων. Αυτό το λαμβάνουν υπόψη;» πρόσθεσε.

Κατά τον ίδιο, «μετά τις 5 Φεβρουαρίου και παρά τον 5,3 υπάρχει μια σταθερότητα. Το μέσο μέγεθος των σεισμών έχει αρχίσει να μειώνεται όπως και το πλήθος. Δεν έχει τα επιθετικά χαρακτηριστικά που είχε πριν από τις 5 Φεβρουαρίου».

Τσελέντης: Μπορεί να κάνει σεισμό 6 Ρίχτερ στη Σαντορίνη

Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, ο οποίος παραιτήθηκε χθες με αιχμές από την Eθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook αναλύει τα έως τώρα δεδομένα, τονίζοντας πως δεν μπορεί να αποκλειστεί ένας σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ.

Μάλιστα, ο σεισμολόγος αναφέρεται και στο χειρότερο σενάριο, που δεν είναι άλλο από την ενεργοποίηση του ρήγματος της Αμοργού, κάτι που δεν είναι και τόσο πιθανό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του.

Πιο συγκεκριμένα, ο Άκης Τσελέντης αναφέρει:

«Μετά από προσεκτική ανάλυση και αξιολόγηση των έως τώρα σεισμολογικών δεδομένων καταλήγω στα ακόλουθα συμπεράσματα:

  1. Από τις πρώτες ημέρες όταν επικρατούσε η γνώμη ότι οι σεισμοί ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ 100% σχέση με την ηφαιστειακή δράση (αναφέρομαι στο Κολούμπο) σας είπα ότι υπάρχει μια ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΣΧΕΣΗ ρηγμάτων και ανερχόμενου μάγματος.
  2. Χθες σας παρέθεσα ένα διάγραμμα με όλη τη σεισμική έως τώρα ακολουθία και ότι η συνολική σεισμική ενέργεια που απελευθερώθηκε φτάνει αυτή ενός σεισμού 6R.
  3. Σας είπα ότι ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ αυτό και δεν ισχύουν τα αφηγήματα περί της σταδιακής εξασθένησης της ακολουθίας, κάτι που ακούστηκε από πολιτικά χείλη και από ξενοδοχειακά συμφέροντα.
  4. Ο λόγος είναι ότι δεν ομιλούμε για συγκεκριμένο ρήγμα που χάνει το σεισμικό του δυναμικό λίγο λίγο με τη μορφή μικρών σεισμών, αλλά ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟΓΟΝΟ ΧΩΡΟ (όγκο) ο οποίος περιλαμβάνει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ μικρά ρήγματα με σεισμικό δυναμικό (λόγω των διαστάσεών τους) το ανώτερο τα 5R. Είναι αυτή η μεγάλη σεισμικότητα των χιλιάδων σεισμών που παρατηρούμε.
  5. Καθώς το μάγμα του ηφαιστείου ανέρχεται, πιέζει τα ανώτερα γεωλογικά στρώματα και ενεργοποιεί ΤΑ ΠΟΛΛΑ αυτά ΜΙΚΡΑ ρήγματα.
  6. Στο ερώτημα αν μπορούμε να έχουμε σεισμό της τάξης των 6R απαντώ ΝΑΙ.
  7. Ο λόγος είναι ότι αυτός ο σεισμογόνος όγκος τελειώνει αριστερά από ένα πλαγιοκατακόρυφο (το ονοματίζω έτσι για να το καταλάβετε) ρήγμα που έχει μήκος γύρω στα 25 χμ και αν ενεργοποιηθεί (πολύ πιθανό) μπορεί να δώσει περίπου 6R.
  8. Το χειρότερο σενάριο είναι να ενεργοποιηθεί το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού διεύθυνσης ΝΔ ΒΑ, πράγμα το οποίο ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ μέχρι τώρα και από υπολογισμούς που έκανα οι ασκούμενες σε αυτό από την έως τώρα σεισμικότητα τάσεις (τάσεις coulomb για τους γνώστες) είναι αμελητέες. Το σενάριο όμως της ενεργοποίησής του (το οποίο απεύχομαι) είναι εφικτό και στην περίπτωση αυτή μιλάμε για σεισμό αρκετά μεγάλο.
  9. Σκοπίμως δεν αναφέρω μέγεθος, γιατί θα απομονώσουν τη φράση κάποια κίτρινα site και θα το κάνουν σημαία για να μαζεύουν επισκεψιμότητες πάνω στον φόβο σας. (Το έχουν κάνει αυτοί οι αδίστακτοι τύποι πολλές φορές παραποιώντας τις αναρτήσεις μου).
  10. Αμφότερα τα σενάρια θα δώσουν τσουνάμι.
    Μία παρατήρηση τώρα. Έχω εγκαταστήσει στη ζωή μου χιλιάδες γεωφυσικά όργανα και σεισμογράφους από την Ελλάδα έως τις ζούγκλες της Παπούα και την Ανταρκτική (το έχετε δει στις αναρτήσεις στον τοίχο μου).

Στην Ελλάδα έχω βάλει σχεδόν σε όλη την επικράτεια όργανα. Με είδατε ποτέ να φωνάζω τα κανάλια όταν τα τοποθετούσα; Προς τι βοηθά αυτό; Μήπως για να δείξουν ότι η καλή μας πολιτική ηγεσία ενδιαφέρεται για τον Σαντορινιό και γεμίζει το νησί όργανα; Αν ενδιαφερόταν (όχι μόνο η παρούσα αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις) ας καταπολεμούσαν αυτή την επικίνδυνη πολεοδομική αναρχία με κατασκευές αμφιβόλου στατικότητας πάνω στο φρύδι.

Ας αφήσουν τα ΜΜΕ τους επιστήμονες να κάνουν ήσυχα τη δουλειά τους και δεν ενδιαφέρουν τον Σαντορινιό θεωρίες για το τι είναι αυτά τα φανταχτερά όργανα και πώς θα τοποθετούν με πιασάρικες εικόνες και πολλά ανούσια μπλα μπλα. Τον ενδιαφέρουν οι επιστημονικές τεκμηριωμένες απόψεις.

ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ ΑΚΟΜΑ».