Τη σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετών προκειμένου να ανατεθούν σε εφέτες- ειδικούς ανακριτές, λόγω της σοβαρότητας και της πολυπλοκότητάς τους, άλλες τρεις δικογραφίες που αφορούν… παρακλάδια της υπόθεσης της Siemens, ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός έδωσε παραγγελία στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Ιω. Σακελλάκο να συγκαλέσει την ολομέλεια των εφετών και να ανατεθούν σε εμπειρότερους από τους πρωτοδίκες ανακριτές οι δικογραφίες που αφορούν σε συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Siemens.

Οι υποθέσεις αφορούν στον αρμένικο ΟΤΕ (Αρμεντέλ), την προμήθεια τροχαίου υλικού στον ΟΣΕ και τη σύμβαση για τα εξοπλιστικά προγράμματα ΕΡΜΗΣ. Και για τις τρεις αυτές υποθέσεις, που έχουν κοινό παρανομαστή την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens είχαν διενεργηθεί αυτοτελείς προκαταρκτικές εξετάσεις από εισαγγελείς πρωτοδικών και είχαν καταλήξει στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για κακουργηματικές πράξεις όπως δωροδοκία (ενεργητική και παθητική) και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης χρεώθηκαν , όπως συνήθως συμβαίνει, σε τακτικούς ανακριτές, αλλά τώρα κρίνεται ότι πρέπει να αναλάβει την έρευνά τους εμπειρότερος δικαστικός λειτουργός . Υπενθυμίζεται ότι η ίδια ακριβώς πορείας είχε ακολουθηθεί και στη βασική υπόθεση για της Siemens,που αφορά τη σύμβαση για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ και την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας C4I .

Η ολομέλεια των εφετών θα αποφασίσει αν για τις νέες υποθέσεις οριστούν νέοι εφέτες- ειδικοί ανακριτές ή αν και αυτές… χρεωθούν στους τρεις δικαστές (κ.κ. Μαρία Νικολακέα, Γιάννης Φιοράκης και Νίκος Πιπιλίγκας) που ερευνούν το βασικό κορμό της υπόθεσης.