Τέλος στις χρονοβόρες διαδικασίες των πειθαρχικών υποθέσεων ετοιμάζεται να δώσει το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς προχωρά στη δημιουργία ενός εξειδικευμένου σώματος, αποτελούμενου από 50 λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Αυτοί οι λειτουργοί, που θα εργάζονται με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, θα αναλαμβάνουν την εκδίκαση πειθαρχικών υποθέσεων δημοσίων υπαλλήλων τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό. Με αυτό το νέο πλαίσιο, στόχος είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών σε διάστημα μόλις 6 μηνών, αντί για τα επτά χρόνια που συχνά απαιτούνταν μέχρι σήμερα.
Όπως έχει τονίσει ο Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, οι καθυστερήσεις στις πειθαρχικές διαδικασίες αποτελούν χρόνιο πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή, περίπου 2.500 υποθέσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα, πολλές από τις οποίες αφορούν κρίσιμους τομείς όπως η εκπαίδευση και η τοπική αυτοδιοίκηση. Το μέλος της κυβέρνησης αναφέρει χαρακτηριστικά πως «σε ορισμένους φορείς, η ολοκλήρωση μιας πειθαρχικής διαδικασίας μπορεί να χρειαστεί επτά χρόνια». Αυτές οι καθυστερήσεις δημιουργούν κενά στην απονομή δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα υπονομεύουν την αξιοπιστία της Δημόσιας Διοίκησης.
Το νέο νομοσχέδιο που θα τεθεί σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή εισάγει ένα οργανωμένο και πιο αποτελεσματικό πειθαρχικό σύστημα. Το εξειδικευμένο σώμα, αφού θα παραλαμβάνει τους φακέλους από τους αρμόδιους φορείς, θα συνεδριάζει σε τριμελείς ή πενταμελείς συνθέσεις, ανάλογα με τη σοβαρότητα της υπόθεσης. Οι αποφάσεις του θα είναι τελεσίδικες σε διοικητικό επίπεδο και θα μπορούν να προσβληθούν μόνο στα δικαστήρια.
Επιπλέον, σημαντική καινοτομία αποτελεί η χρήση τεχνολογίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας. Ένα νέο πληροφοριακό σύστημα θα διαλειτουργεί με τη βάση δεδομένων του «Συστήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης». Μέσω αυτής της πλατφόρμας, θα παρακολουθείται η πρόοδος κάθε υπόθεσης, ενώ οι συνεδριάσεις θα μπορούν να γίνονται και εξ αποστάσεως, με τη βοήθεια εφαρμογών τηλεματικής. Με αυτές τις αλλαγές, όχι μόνο μειώνεται ο χρόνος εκδίκασης, αλλά ενισχύεται και η διαφάνεια στη διαχείριση των πειθαρχικών υποθέσεων».