Στις διπλωματικές και ανθρωπιστικές προκλήσεις που προέκυψαν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στους «New York Times», ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.
Σε μια αποκαλυπτική στιγμή της συνέντευξής του, αναφέρθηκε σε μια έντονη διαπραγμάτευση που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, λίγες ημέρες μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια πολύωρων συζητήσεων στο Τελ Αβίβ, ο Μπλίνκεν πίεσε σθεναρά για την έναρξη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, σε μια περίοδο που η ισραηλινή κοινωνία, τραυματισμένη από την επίθεση, αντιδρούσε έντονα σε οποιαδήποτε στήριξη προς τους Παλαιστίνιους.
Τότε, ο Μπλίνκεν πήρε απόφαση να απειλήσει τον ισραηλινό πρωθυπουργό ότι θα επικοινωνούσε με τον πρόεδρο Μπάιντεν και θα του ζητούσε να ακυρώσει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Ισραήλ, εάν δεν επιτρεπόταν η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας. Πράγματι, τηλεφώνησε στον Μπάιντεν για να εξασφαλίσει την υποστήριξή του, και ο πρόεδρος συμφώνησε πλήρως με τη στάση του Μπλίνκεν.
Αυτή η παρέμβαση οδήγησε τελικά στη συμφωνία για την έναρξη ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του περάσματος της Ράφα, όπως λέει ο ίδιος, ένα βήμα που επεκτάθηκε σε περισσότερα σημεία διέλευσης, παρά τις αρχικές αντιδράσεις. Ο Μπλίνκεν περιέγραψε αυτή τη στιγμή ως κρίσιμη για την προστασία των αμάχων που βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύγκρουσης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανθρωπιστικής δέσμευσης ακόμη και στις πιο δύσκολες περιστάσεις.
Οι φρικαλεότητες στη Γάζα
Όπως εξιστορεί, μετά την επίθεση, ο Μπλίνκεν επισκέφθηκε το Ισραήλ και συμμετείχε σε εντατικές διαπραγματεύσεις με την ισραηλινή κυβέρνηση. Περιέγραψε τις φρικαλεότητες που είδε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων γεγονότων, να περιοριστεί η εξάπλωση της σύγκρουσης και να εξασφαλιστεί ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους στη Γάζα.
Ο Μπλίνκεν μοιράστηκε μια προσωπική στιγμή, αναφερόμενος σε έναν Αμερικανό Παλαιστίνιο που του έδειξε φωτογραφίες συγγενών του στη Γάζα – μια οδυνηρή υπενθύμιση των ανθρώπινων απωλειών. Τόνισε πως αυτή η εμπειρία τον κινητοποιεί καθημερινά να εργαστεί για έναν καλύτερο δρόμο προς την ειρήνη. Επισήμανε, τέλος, ότι το Ισραήλ λειτουργεί σε μοναδικές συνθήκες, αλλά αυτό δεν το απαλλάσσει από τις ευθύνες του απέναντι στη διαχείριση της κρίσης.
Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου
«Από τις 7 Οκτωβρίου, είχαμε κάποιους βασικούς στόχους στο μυαλό μας. Ήμουν εκεί. Ήμουν στο Ισραήλ και στη συνέχεια στην περιοχή πέντε ημέρες αργότερα. Είδα φρικαλεότητες πέρα από τη φαντασία οποιουδήποτε να προκαλούνται σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά» αποκάλυψε ο Μπλίνκεν. «Και ήμασταν αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούσαμε για να διασφαλίσουμε ότι η 7η Οκτωβρίου δεν θα συνέβαινε ποτέ ξανά. Θέλαμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο πόλεμος δεν θα εξαπλωνόταν, η σύγκρουση δεν θα εξαπλωνόταν σε άλλα μέτωπα, σε άλλες χώρες, γιατί αυτό θα σήμαινε περισσότερο θάνατο και καταστροφή. Θα σήμαινε επίσης ότι οι ενέργειες που αναλάμβανε το Ισραήλ στη Γάζα ήταν πιθανό να διαρκέσουν ακόμη περισσότερο», πρόσθεσε.
«Στο πρώτο ταξίδι που έκανα στο Ισραήλ πέντε ημέρες μετά την 7η Οκτωβρίου, πέρασα με την ομάδα μου εννέα ώρες στα κεντρικά γραφεία του I.D.F. στο Τελ Αβίβ, έξι ορόφους κάτω από το έδαφος με την ισραηλινή κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, συζητώντας επί ώρες για τη βασική πρόταση ότι η ανθρωπιστική βοήθεια έπρεπε να φτάσει στους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Και αυτή ήταν μια διαφωνία που έλαβε χώρα επειδή είχατε στο Ισραήλ τις ημέρες μετά την 7η Οκτωβρίου μια εντελώς τραυματισμένη κοινωνία» ανέφερε ο Μπλίνκεν.
«Δεν επρόκειτο απλώς για τον πρωθυπουργό ή έναν δεδομένο ηγέτη στο Ισραήλ. Ήταν μια ολόκληρη κοινωνία που δεν ήθελε καμία βοήθεια σε κανέναν Παλαιστίνιο στη Γάζα. Το υποστήριζα αυτό για εννέα ώρες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν σχεδίαζε να έρθει στο Ισραήλ λίγες ημέρες αργότερα. Και κατά τη διάρκεια αυτής της διαφωνίας, όταν βρήκα αντίσταση στην πρόταση να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια, είπα στον πρωθυπουργό, θα τηλεφωνήσω στον πρόεδρο και θα του πω να μην έρθει αν δεν επιτρέψετε να αρχίσει να ρέει αυτή η βοήθεια. Και τηλεφώνησα στον πρόεδρο για να βεβαιωθώ ότι συμφωνούσε με αυτό, και συμφώνησε πλήρως. Πήραμε τη συμφωνία να ξεκινήσουμε τη βοήθεια μέσω της Ράφα, την οποία επεκτείναμε στο Κερέμ Σαλόμ και σε πολλά άλλα μέρη» τόνισε.