Η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα 2025» που θα πραγματοποιήσουν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σε Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Μεσόγειο μεταξύ 7-16 Ιανουαρίου, έχει κινητοποιήσει την Αθήνα που θα παρακολουθεί τη στρατιωτική δραστηριότητα σε επιχειρησιακό και πολιτικό επίπεδο.
Η άσκηση θα διεξαχθεί μετά από τριετή παύση και θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή συνολικά 20 χιλιάδων προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων 87 πλοίων, 7 υποβρυχίων, 7 μη επανδρωμένων θαλάσσιων οχημάτων, 31 αεροσκαφών, 17 ελικοπτέρων και 28 UCAV/UAV, καθώς και τις επίλεκτες ομάδες SAT και SAS.
Η μεγάλης κλίμακας άσκηση στοχεύει στην αύξηση της ετοιμότητας των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε θαλάσσιες επιχειρήσεις, στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και στη βελτίωση του συντονισμού.
Η εφημερίδα Yeni Safak κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου για την επικείμενη τουρκική άσκηση, που αποκτά ξεχωριστή σημασία για την Ελλάδα, λόγω του χρόνου διεξαγωγής της, παραμονές της κρίσης των Ιμίων.
«Έγινε πρωτοσέλιδο στην Ελλάδα», γράφει η τουρκική εφημερίδα παραθέτοντας το εξώφυλλο της εφημερίδας «Τα Νέα», ενώ αναφέρει και το σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής»:
«Η “Καθημερινή” χρησιμοποίησε τον τίτλο: “Το πρώτο βήμα της Άγκυρας για το 2025 με τη Γαλάζια Πατρίδα” στο πρωτοσέλιδό της. Οι ελληνικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες έχουν τίτλους όπως “Πρόκληση της Γαλάζιας Πατρίδας”, “Η επίδειξη ισχύος της Τουρκίας” και “Η Τουρκία στο Αιγαίο με 100 πολεμικά πλοία”», γράφει χαρακτηριστικά η Yeni Safak στο άρθρο της, που έχει τίτλο: «Πανικός στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», «είναι μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων. Είναι σημαντική καθώς δοκιμάζει την επιχειρησιακή ικανότητα της Τουρκίας σε τρεις μεγάλες θάλασσες ταυτόχρονα. Στο πλαίσιο της άσκησης θα χρησιμοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό εγχώρια και εθνικά συστήματα, όπλα και πυρομαχικά. Η άσκηση, που θα αποτελέσει το σκηνικό της επίδειξης ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού σε 3 θάλασσες, θα περιλαμβάνει στοιχεία των Ναυτικών Δυνάμεων, του Στρατού Ξηράς, της Αεροπορίας και του Λιμενικού Σώματος».
Οι λεπτομέρειες της άσκησης
Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε σήμερα λεπτομέρειες το επιχειρησιακού σχεδίου της άσκησης, όπως τις παρέθεσε ο αρχηγός του Τουρκικού Ναυτικού Επιτελείου, Αντιναύαρχος, Κενάν Τουρκάν: Σύμφωνα με αυτές, «η πραγματική φάση θα ξεκινήσει με τη πλεύση των πλοίων από τα λιμάνια βάσης τους στις 6 Ιανουαρίου και οι δραστηριότητες επιχειρησιακής προετοιμασίας θα πραγματοποιηθούν στις 7-8 Ιανουαρίου. Οι δραστηριότητες ελέγχου και εφοδιασμού θα πραγματοποιηθούν στις 10-11 Ιανουαρίου ενώ η πλήρης επιχειρησιακή δραστηριότητα θα ξεκινήσει από τις 12 Ιανουαρίου με σενάρια “πραγματικής απειλής”»
Επισημαίνεται ότι ρόλο στο σενάριο της άσκησης, σύμφωνα με τον Τουρκάν, θα έχει και το ερευνητικό σκάφος Oruçreis, ενώ «κατά τη διάρκεια της άσκησης θα πραγματοποιηθούν 22 επισκέψεις σε λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την «Τουρκική Δημοκρατία του Βορρά», όπως είπε.
Ο Τουρκάν ολοκλήρωσε την ομιλία του ως εξής:
«Αντλώντας δύναμη και αποφασιστικότητά της από το μεγάλο τουρκικό έθνος και τη σημαία με το αστέρι και την ημισέληνο, οι Τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις, με όλα τα πλωτά, καταδυτικά και ιπτάμενα μέσα τους, θυσιάζουν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της πατρίδας όταν χρειάζεται, με ακλόνητη αποφασιστικότητα, και ενθουσιασμό, σε κάθε γωνιά της χώρας μας, πέρα από τα σύνορά της και στις θάλασσες του κόσμου, ιδιαίτερα στη Γαλάζια Πατρίδα μας. Τιμούμε για άλλη μια φορά όλους τους μάρτυρές μας, συμπεριλαμβανομένων των θανόντων βετεράνων μας με ευγνωμοσύνη και ευχόμαστε υγεία και ευημερία στους ζωντανούς βετεράνους μας και στις οικογένειες των μαρτύρων μας».