Το υπουργείο Άμυνας ετοιμάζεται να αλλάξει τα πάντα στις Ένοπλες Δυνάμεις, προκειμένου να δημιουργήσει το ελληνικό Iron Dome, αλλά και να εκσυγχρονίσει τον στρατό, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις.

Η Ελλάδα, λοιπόν, βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για την αγορά 36 συστημάτων πυραυλικού πυροβολικού PULS από το Ισραήλ. Οι συζητήσεις για τη συμφωνία, ύψους 600-700 εκατομμυρίων ευρώ (630 εκατ. δολάρια – 735 εκατ. δολάρια), έρχονται καθώς οι χώρες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση από το Ισραήλ στην Ελλάδα ενός αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού θόλου αξίας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση της Ελλάδας θα υποβάλει τη συμφωνία σε κοινοβουλευτική επιτροπή για έγκριση το πρώτο τρίμηνο του 2025, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Η Αθήνα έχει καταρτίσει ένα σχέδιο αγορών πολλών δισεκατομμυρίων, δεκαετούς διάρκειας, το οποίο περιλαμβάνει επίσης την απόκτηση έως και 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ και τεσσάρων φρεγατών από τη Γαλλία. Το σύστημα PULS, που κατασκευάζεται από την ισραηλινή Elbit (ESLT.TA), ανοίγει νέα καρτέλα, έχει εμβέλεια έως και 300 χιλιόμετρα (190 μίλια), δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Επιπλέον, η συμφωνία περιλαμβάνει την κατασκευή εξαρτημάτων στην Ελλάδα. Ένας από τους αξιωματούχους πρόσθεσε ότι την Παρασκευή, το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων της χώρας για θέματα εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας, το ΚΥΣΕΑ, ενέκρινε την προμήθεια των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Switchblade.

Το αμερικανικό drone Switchblade

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το Switchblade κατασκευάζεται από την AeroVironment, Inc. (AVAV.O) και μπορεί να λειτουργήσει ως drone καμικάζι.

Έχει βεληνεκές από 20 χλμ. και έως 40 χλμ., ενώ έγινε παγκοσμίως γνωστό από την επιτυχημένη χρήση του από τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος μπόρεσε με αυτό να προκαλέσει σφοδρά πλήγματα στις ρωσικές μονάδες.

Αλλαγές στην κουλτούρα του στρατού

Ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024, 50 χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική», περιέγραψε το όραμα για τον Ελληνικό Στρατό του μέλλοντος.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «τη μεγάλη μεταρρύθμιση», όπως είπε, την «Ατζέντα 2030» και υπογράμμισε: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις του 21ου αιώνα, άξιες του ονόματος, δεν μπορούν να είναι φύλακες αχρήστων, κατακερματισμένων σε όλη την επικράτεια στρατοπέδων. Και μάλιστα, Ένοπλες Δυνάμεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν σκληρές απειλές. Επίσης, πρέπει και έπρεπε να αναπτυχθούμε στο πλαίσιο της κυβερνοασφάλειας για να διασφαλίσουμε τον έλληνα πολίτη και την ελληνική κοινωνία αλλά και να αναπτύξουμε δυνατότητες βοήθειας στις φυσικές καταστροφές, στις εκδηλώσεις της θέρμανσης του περιβάλλοντος».

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις» συνέχισε «τελικά, ιδίως για την Ελλάδα, είναι το “ultimum refugium”, το τελευταίο καταφύγιο. Και το είδαμε αυτό πολύ καθαρά στη Θεσσαλία, όταν χρειάστηκε να κάνουν πράγματα που είναι πολύ πέραν της αποστολής τους και πολύ έξω από τα καθήκοντά τους, όπως περιγράφονται. Αλλά το έκαναν».

«Το κυριότερο, όμως, είναι να αλλάξουμε τελείως την κουλτούρα. Άλλος καιρός, άλλη εποχή, άλλα πράγματα» είπε ο κ. Δένδιας.

Επίσης, για τον αντιαεροπορικό και αντι-drone θόλο επισήμανε ότι θα έχει «μεγαλύτερη έμφαση στον αντι-drone ρόλο» ενώ συμπλήρωσε: «Μέσα σε έναν χρόνο έχουμε παράξει το πρώτο ελληνικό αντι-drone σύστημα, το οποίο δοκιμάστηκε σε πραγματικές συνθήκες πολέμου στην Ερυθρά Θάλασσα».

Για το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, υποστήριξε ότι «έχουμε τεράστιες δυνατότητες αν κινητοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας και αν κινητοποιήσουμε τα ελληνικά μυαλά».

Για το δημογραφικό, υπογράμμισε: «Η Ελλάδα στον 21ο αιώνα κινδυνεύει να γίνει μια χώρα γερόντων 7 εκατομμυρίων. Και αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με επιδόματα που θα αποδώσουν σε 30, σε 50, σε 60 χρόνια». «Δεν είναι» συνέχισε «μια απειλή στο απώτερο μέλλον. Να σας το πω πρακτικά. Υπάρχει ένα κατώτατο όριο στη Δομή Δυνάμεων που χρειάζονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για να απαντήσουν στις προκλήσεις της περιοχής. Αν ο ελληνικός πληθυσμός δεν μπορεί να συμπληρώσει αυτό το κατώτατο όριο, τότε η Ελλάδα καθίσταται μια ανυπεράσπιστη χώρα».

«Θα μεταβάλλουμε πλήρως το πρώτο εξάμηνο του 2025 τη θητεία» τόνισε ο υπουργός και ανέλυσε: «Θα υπάρχει διαφορετική θητεία, διαφορετική εκπαίδευση, διαφορετική στελέχωση, διαφορετική νοοτροπία, διαφορετική ένδυση. Θα τα δείτε όλα αυτά να εξελίσσονται».