Περίπου έντεκα περιπτώσεις βρεφών που εμφάνισαν το σπάνιο «σύνδρομο του λυκανθρώπου» (υπερτρίχωση) έχουν καταγραφεί στην Ισπανία από πέρυσι. Το κέντρο επαγρύπνησης για τα φάρμακα της Ναβάρρας εντόπισε αυτές τις περιπτώσεις, τις οποίες απέδωσε στη χρήση τοπικού διαλύματος 5% μινοξιδίλης από τους γονείς των παιδιών, όπως αναφέρει το El Economista.
Πώς εκδηλώθηκε η κατάσταση
Τα βρέφη παρουσίασαν ανάπτυξη έντονης τριχοφυΐας στην πλάτη, τα πόδια και το πρόσωπο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η μινοξιδίλη, το δραστικό συστατικό σε δημοφιλή προϊόντα κατά της τριχόπτωσης όπως τα Hims, Rogaine, Keeps και Equate, μεταφέρεται στα βρέφη είτε με επαφή είτε με κατάποση.
Μια χαρακτηριστική περίπτωση του 2023 τράβηξε την προσοχή των επιστημόνων όταν ένα βρέφος που θήλαζε, ανέπτυξε έντονη τριχοφυΐα σε διάστημα δύο μηνών. Κατά τη διερεύνηση, οι υγειονομικές αρχές διαπίστωσαν ότι ο πατέρας χρησιμοποιούσε μινοξιδίλη για τη θεραπεία ανδρογενετικής αλωπεκίας. Όταν σταμάτησε τη χρήση του προϊόντος, τα συμπτώματα του παιδιού εξαφανίστηκαν πλήρως.
Προειδοποιήσεις και προηγούμενα περιστατικά
Σύμφωνα με την nypost οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η μινοξιδίλη μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία των βρεφών, καθώς η χρήση της σχετίζεται με περιπτώσεις υπερτρίχωσης. Η ευρωπαϊκή επιτροπή φαρμάκων επισημαίνει τους κινδύνους της έκθεσης των βρεφών στο συγκεκριμένο φάρμακο.
Παρόμοιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί και στο παρελθόν. Το 2017, 17 παιδιά στην Ισπανία εμφάνισαν υπερτρίχωση όταν μινοξιδίλη αναμίχθηκε κατά λάθος με φάρμακο για την παλινδρόμηση οξέων. Επίσης, μια 2χρονη στη Μαλαισία διαγνώστηκε με συγγενή υπερτρίχωση, η οποία όμως διαφέρει από τις περιπτώσεις της Ισπανίας, καθώς προκλήθηκε από περιβαλλοντική έκθεση σε μινοξιδίλη.
Σημαντικό είναι και το περιστατικό ενός κοριτσιού στη Γαλλία που νοσηλεύτηκε με ταχυκαρδία και υπόταση μετά από κατάποση μιας κουταλιάς μινοξιδίλης, σύμφωνα με το Reuters.
Αντίδραση και μέτρα
Οι περιπτώσεις υπερτρίχωσης στην Ισπανία υποχώρησαν όταν οι γονείς σταμάτησαν τη χρήση μινοξιδίλης. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη καλύτερης ενημέρωσης του κοινού για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση φαρμάκων κατά της τριχόπτωσης, ειδικά όταν υπάρχουν μικρά παιδιά στο περιβάλλον.
Οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν να παρακολουθούν το φαινόμενο και να ενισχύουν την ευαισθητοποίηση για τη σωστή χρήση φαρμακευτικών προϊόντων.