Εκατοντάδες άνθρωποι άρχισαν να συρρέουν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, τοπική ώρα, έξω από το Kοινοβούλιο της Νότιας Κορέας στη Σεούλ, για να διαμαρτυρηθούν για την επιβολή στρατιωτικού νόμου στη χώρα, σύμφωνα με τα πλάνα που μεταδίδονται απευθείας από τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα. Τις πρώτες ώρες της Τετάρτης (ώρα Κορέας) και αφού η πλειοψηφία της Εθνικής Αντιπροσωπείας είχε ψηφίσει υπέρ της άρσης του στρατιωτικού νόμου, ο στρατός, που νωρίτερα είχε «μπουκάρει» στο Kοινοοβούλιο, άρχισε να αποχωρεί από τον χώρο.
«Ανοίξτε την πόρτα, σας παρακαλώ. Η δουλειά σας είναι να προστατεύετε την Εθνοσυνέλευση. Γιατί κάθεστε με σταυρωμένα τα χέρια, ενώ ποδοπατούνται οι βουλευτές;» φώναξε ένας άνδρας σε ομάδα αστυνομικών που φρουρούσαν τις πύλες του κτιρίου, το οποίο έχει σφραγιστεί.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας με μια απροειδοποίητη ομιλία του το βράδυ της Τρίτης (ώρα Κορέας) ανακοίνωσε την απόφασή του. Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γου Γουόν-σικ χαρακτήρισε «άκυρη» την κήρυξη στρατιωτικού νόμου. «Παράνομο» χαρακτήρισε τον στρατιωτικό νόμο ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν έξω από το Kοινοβούλιο. «Η παράνομη επιβολή στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ είναι άκυρη» είπε ο Λι, ο οποίος ηττήθηκε οριακά από τον Γιουν στις εκλογές του 2022. «Ελάτε τώρα στην Εθνοσυνέλευση. Κι εγώ πηγαίνω εκεί» ανέφερε νωρίτερα, μέσω του διαδικτύου.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας δεν επικαλέστηκε απειλή από τη Βόρεια Κορέα, αλλά μίλησε για τους πολιτικούς του αντιπάλους κατηγορώντας τους για αντικρατικές ενέργειες. Ανέφερε ότι επιβάλλει στρατιωτικό νόμο για να εγγυηθεί τη συνταγματική τάξη, ενώ ισχυρίστηκε πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν θέσει σε ομηρία την κοινοβουλευτική διαδικασία.
«Κηρύσσω στρατιωτικό νόμο για να προστατεύσω την ελεύθερη Δημοκρατία της Κορέας από την απειλή των κομμουνιστικών δυνάμεων της Βόρειας Κορέας, για να εξαλείψω τις ποταπές, αντικρατικές, φιλοβορειοκορεατικές δυνάμεις που σκυλεύουν την ελευθερία και την ευτυχία του λαού μας και για να προστατεύσω την ελεύθερη συνταγματική τάξη» είπε ο Γουν.
Έφοδος του στρατού στο Κοινοβούλιο
Στρατιώτες επιχείρησαν να μπουν στο Kοινοβούλιο της Νότιας Κορέας. Στα πλάνα που μεταδίδονται ζωντανά από την τοπική τηλεόραση διακρίνονται οι στρατιώτες, που προφανώς επιχειρούσαν να μπουν στο κτίριο για να επιβάλουν τον στρατιωτικό νόμο, και τους υπαλλήλους της Εθνοσυνέλευσης να προσπαθούν να τους απωθήσουν ψεκάζοντάς τους με πυροσβεστήρες.
Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι είναι σε επαφή με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου. Ένας υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ελπίζει η Σεούλ να σεβαστεί «το κράτος δικαίου». Περίπου 28.500 αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν στη Νότια Κορέα.
Η Βρετανία ανέφερε, επίσης, ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Νότια Κορέα και κάλεσε τους βρετανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα «να αποφεύγουν τις διαδηλώσεις». «Προφανώς, είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται πολύ γρήγορα» σχολίασε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ. Το υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε τους Βρετανούς «να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών και να αποφεύγουν τις πολιτικές διαδηλώσεις».
Τι πρόβλέπει το Σύνταγμα της Νότιας Κορέας
Το Σύνταγμα της χώρας αναφέρει πως ο πρόεδρος έχει την εξουσία να κηρύξει στρατιωτικό νόμο όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο ενόψει στρατιωτικής απειλής ή για να διατηρήσει τη δημόσια ασφάλεια και να διατάξει την κινητοποίηση του στρατού.
Η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου θα πρέπει να έχει τη συγκατάθεση της κυβέρνησης, και αφού επισημοποιηθεί, η εθνική αντιπροσωπεία να ενημερωθεί για την απόφαση. Εφόσον η Εθνική Αντιπροσωπεία αιτηθεί την άρση του στρατιωτικού νόμου με την ψήφο της πλειοψηφίας της Βουλής, τότε ο πρόεδρος οφείλει να την υπακούσει.
Εκείνος που επιβάλλει τον στρατιωτικό νόμο έχει στα χέρια του τα διοικητικά και δικαστικά ζητήματα και διορίζεται από τον πρόεδρο μεταξύ των ενεργών στρατηγών έπειτα από συμβουλή του υπουργού Άμυνας. Ο νέος διοικητής έχει την εξουσία να συλλάβει πρόσωπα, να δώσει εντολή για έρευνες και κατασχέσεις, να επιβάλει λογοκρισία στον Τύπο και στην Εθνική Αντιπροσωπεία.