Η ερώτηση αν υπάρχει πράγματι ο Άγιος Βασίλης απασχολεί όλους τους γονείς κάθε Χριστούγεννα, αφού βρίσκονται σε δίλημμα αν πρέπει να πουν ψέματα στα παιδιά τους για την ύπαρξή του.
Από τη μία είναι ένας καλός παππούλης με λευκά μούσια που μοιράζει δώρα στα φρόνιμα παιδιά, ωθώντας τα να ακούν τους μεγαλύτερους. Παράλληλα, προσφέρει χαρά και περιβάλλεται από στοιχεία που διασκεδάζουν τις μικρές ηλικίες, όπως ξωτικά και ταράνδους που πετούν.
Επίσης, είναι ένα οικείο σύμβολο διασκέδασης που εντοπίζεται παντού, οπότε οι γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν για παρελκόμενα, ή να φέρουν το παιδί σε επαφή με τον κόσμο του Άγιου Βασίλη, αφού θα γίνει, ούτως ή άλλως, μέσω κάποιας ταινίας, διαφήμισης, γιορτής κτλ.
Ωστόσο, σημειώνονται και προβλήματα, όπως η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται αρκετοί γονείς που καλούνται σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο να αγοράσουν κάτι ξεχωριστό στο παιδί τους, επειδή το επιτάσσουν οι κοινωνικές συνήθειες.
Επιπλέον, άλλοι θεωρούν άβολη τη διαδικασία να πουν ψέματα στο παιδί τους για την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη ή τη διαδικασία να εξηγήσουν ότι δεν υπάρχει.
Έξι ειδικοί, λοιπόν, μοιρασμένοι σε δύο πλευρές, εξήγησαν τα υπέρ και τα κατά της όποιας απόφασης λάβει ο γονέας για το αν θα στηρίξει ή όχι το ψέμα της ύπαρξης του Άγιου Βασίλη:
«Αναγνωρίζουν ότι είναι ψεύτικος»
«Τα μικρά παιδιά έχουν αυτή την ικανότητα να γνωρίζουν ότι κάτι είναι μυθικό, αλλά ταυτόχρονα να το βιώνουν έντονα. Αναγνωρίζουν ότι η φαντασία και η πραγματικότητα είναι διαφορετικοί κόσμοι. Ακόμη και όταν τα παιδιά πιστεύουν κατά κάποιο τρόπο στον Άγιο Βασίλη, αναγνωρίζουν ότι ανήκει σε ξεχωριστή κατηγορία, άρα ότι είναι ψεύτικος».
Alison Gopnik, ψυχολόγος που μίλησε στους «New York Times»
«Η μαγεία των γιορτών»
«Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η ανακάλυψη της αλήθειας για τον Άγιο Βασίλη προκαλεί δυσφορία στα παιδιά ή τα κάνει να αμφιβάλλουν για το αν οι γονείς τους είναι αξιόπιστοι. Μερικά παιδιά δεν λένε καν στους γονείς τους ότι το ανακάλυψαν – καταλαβαίνουν ότι ακόμη και οι γονείς παίρνουν χαρά από τον μύθο του Άγιου Βασίλη κι έτσι τα παιδιά μερικές φορές αφήνουν τους γονείς τους να κρατήσουν τη μαγεία των γιορτών για μερικά ακόμη χρόνια».
Vanessa LoBue, ερευνήτρια στο «Psychology Today»
«Αφήστε το σκεπτικό “άτακτο” και “καλό” παιδί»
«Στα μάτια του Άγιου Βασίλη είσαι είτε “άτακτος” είτε “καλός”. Αυτό δεν αποτυπώνει την πολυπλοκότητα των ανθρώπων, το πώς είναι πραγματικά. Δεν είσαι άτακτος ή καλός όταν ξεκινάς το ταξίδι της ζωής. Μέσα από τις προκλήσεις, κάνοντας λάθη, προσπαθώντας να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς, μόνο έτσι μαθαίνεις… Γενικά, αφήστε εκτός το σκεπτικό “άτακτο” και “καλό” παιδί».
Chazz Lewis, παιδαγωγός πρώιμης παιδικής ηλικίας, που μίλησε στο Slate
«Είναι κάτι που πρέπει να βιώσουν»
«Τα παιδιά έχουν αναπτυσσόμενους εγκεφάλους και περνούν μια σειρά από διαδικασίες, που μπορεί να φαίνονται περίεργες στους ενηλίκους, αλλά είναι μια διαδικασία που πρέπει να περάσουν. Η μαγική σκέψη είναι απολύτως μία από αυτές τις διαδικασίες. Μπορεί να είναι μια θαυμάσια πηγή χαράς».
Rachael Sharman, λέκτορας Φιλοσοφίας που μίλησε στο ABC
«Να είστε ειλικρινείς»
«Όταν το παιδί σας αρχίζει να κάνει ερωτήσεις, το ένστικτό σας μπορεί να είναι να το καθησυχάσετε ότι ο Άγιος Βασίλης είναι αληθινός και ότι οι μαγικές του δυνάμεις τον βοηθούν να αψηφά τη λογική. Παρ’ όλο που πιθανότατα δεν λέτε συχνά ψέματα στα παιδιά σας, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να διαστρεβλώσετε την αλήθεια, στην προσπάθεια να τα απαλλάξετε από τον πόνο… Αλλά, αν κάνουν ερωτήσεις, θέλουν να μάθουν την αλήθεια. Και δεν θα τους βλάψετε με το να είστε ειλικρινείς».
Amy Morin, αρθρογράφος «Business Insider»
«Διδάσκει ότι η καλοσύνη αξίζει, αν υπάρχει ανταμοιβή»
«Η ιδέα ότι πρέπει να είσαι καλός, επειδή κάποιο πανίσχυρο ον που βλέπει τα πάντα παρακολουθεί και μπορεί να μπλέξεις, είναι κατάλληλη για μια σύντομη περίοδο στην ανάπτυξη ενός μικρού παιδιού. Πραγματικά, θα πρέπει να τα διδάσκουμε να κάνουν το σωστό, επειδή είναι το σωστό, όχι για ανταμοιβή και τιμωρία. Κάποιος τύπος με μούσι που παρακολουθεί κάθε σου κίνηση είναι ανατριχιαστικό».
William L. Vanderburgh, αρθρογράφος στη «San Diego Union-Tribune»
«Τα Χριστούγεννα μπορούν να έχουν μαγεία χωρίς τον μύθο του»
«Θα έλεγα ότι η μαγεία των Χριστουγέννων μπορεί να είναι ακόμα πιο ισχυρή, αν γνωρίζουν την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη από την αρχή. Τα παιδιά παίζουν όλη την ώρα ψεύτικα παιχνίδια και βρίσκουν χαρά σε αυτό. Μπορούν να παριστάνουν τους υπερήρωες, τους καουμπόηδες, τους γιατρούς ή ό,τι άλλο θέλουν. Ξέρουν ότι τίποτα από αυτά δεν είναι αληθινό, αλλά αυτό δεν κάνει το παιχνίδι λιγότερο διασκεδαστικό. Στην πραγματικότητα, η φαντασία μπορεί πραγματικά να προσθέσει στην απόλαυση».
Justin Coulson, ψυχολόγος στο Fatherly
«Ο Άγιος Βασίλης ανήκει στην κατηγορία των άλλων φανταστικών όντων»
«Θα πρέπει να συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε ιστορίες για τον Άγιο Βασίλη ως μέρος της χριστουγεννιάτικης παράδοσης, απλώς να τον κρατήσουμε στην ίδια θέση με τον Clifford και τον Barney, την Έλσα, τον Spider-Man και τον Scooby-Doo: Στη φαντασία μας».
Judi Ketteler, αρθρογράφος στο NBC News