Δροσιά ήταν και… πάει όπως φαίνεται, καθώς το καλοκαίρι επιστρέφει για τα καλά με τον υδράργυρο να ανεβαίνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ο «υποτροπικός αεροχείμαρρος» ευνοεί τη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει κατακόρυφα σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου το θερμόμετρο θα δείξει 33 βαθμούς Κελσίου.

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από την επόμενη Κυριακή, ενώ δεν φαίνονται αξιόλογες βροχές μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Ο μετεωρολόγος του Alpha, Γιώργος Τσατραφύλλιας, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook:

«Ο υποτροπικός αεροχείμαρρος φέρνει αφρικανική ζέστη!

Ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία αυτή την εβδομάδα στη χώρα μας, αφού ευνοείται η μεταφορά θερμών αέριων μαζών από τις ακτές της Αφρικής εξαιτίας της θέσης του υποτροπικού αεροχειμάρρου (ποτάμι αέρα στην τροπόπαυση).

Οι πιο θερμές ημέρες φαίνονται να είναι η Παρασκευή και το Σάββατο 27-28/9 με τα θερμόμετρα να ξεπερνούν τους 32-33 βαθμούς σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία, τα Δωδεκάνησα και η κεντρική Μακεδονία. Επίσης, τους 30-31 βαθμούς θα ξεπεράσει η Αττική, η Πελοπόννησος, η Εύβοια, το ανατολικό Αιγαίο.

Να τονίσω ότι αυτές τις ημέρες η θερμοκρασιακή ανωμαλία θα φτάσει τους 7-8 βαθμούς! Από την Κυριακή ο υδράργυρος θα παρουσιάσει πτώση, ενώ αξιόλογες βροχές δεν φαίνονται μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη!».

Εμποδιστής αντικυκλώνας

Από την πλευρά του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, αναφέρει ότι ο εμποδιστής αντικυκλώνας θα μπλοκάρει και θα αποτρέψει τα συστήματα της κεντρικής Ευρώπης να κινηθούν προς την περιοχή μας, ενώ όπως σημειώνει θα αναπτυχθεί από τις αρχές του Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα την απουσία βροχοπτώσεων.