Για εκφοβισμό, απειλές και πιέσεις μιλούν οι κάτοικοι στην Κίσσαμο, κάτοχοι οικοπέδων που έχουν καταπατηθεί από «αδέσποτα» αμνοερίφια, οι ιδιοκτήτες των οποίων φαίνεται πως ακολουθούν συγκεκριμένο «μοτίβο» οικειοποίησης ξένων περιουσιών.
Του ανταποκριτή μας στην Κρήτη flashnews.gr
«Φοβόμαστε για τη ζωή μας, μας παίρνουν τηλέφωνο και μας απειλούν» υποστήριξε η κυρία Παπαδάκη, ιδιοκτήτρια οικοπέδου, περιγράφοντας τον τρόπο δράσης των ιδιοκτητών αμνοεριφίων.
«Μετά τον θάνατο του πατέρα του γιου μου, σταδιακά εγκαταστάθηκαν στην έκταση μας και στο παλιό αγρόκτημα του οικοπέδου, τοποθετώντας δικά τους ζώα και ταΐστρες. Το 2020 ξεκινήσαμε έναν αγώνα σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Μιλήσαμε με τον ίδιο τον καταπατητή, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η γη είναι δική μας αλλά έκανε ξεκάθαρο ότι δεν θα φύγει αναφέροντας ότι “εδώ είναι η δουλειά μου”.
Δεν του “ξέφυγαν” κατά λάθος κάποια πρόβατα για να θεωρηθούν αδέσποτα. Με απειλές και εκβιασμούς εγκαθιστά κοπάδια ολόκληρα σε ξένα οικόπεδα. Απείλησε τον νόμιμο επιστάτη μας, κλείδωσα όλες τις πόρτες του οικοπέδου, πήρα όσα δικά του πράγματα βρήκα και τα πήγα στην αστυνομία. Φέτος το καλοκαίρι ζήτησα τη συνδρομή της γενικής διεύθυνσης αστυνομίας Χανίων και είχα απεριόριστη βοήθεια και τη συνδρομή τους και θέλω να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Μετά από τόσο καιρό είμαστε σε μία καλή αρχή, αλλά μόνο αρχή», δήλωσε η κ. Παπαδάκη στη συνέχεια.
Όσον αφορά το νομοθετικό πλαίσιο που φαίνεται αρκετά ανεπαρκές για να περιορίσει το φαινόμενο, η ίδια ανέφερε πως «πρέπει να μας βοηθήσει η πολιτεία και η νομοθεσία. Δε γίνεται να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της οργανωμένης εγκατάστασης σε ξένη γη με απειλές και εκβιασμούς ως αδεσποτία προβάτων».
Τον συγκεκριμένο αυτό τρόπο δράσης, φυσικά, έρχονται να επιβεβαιώσουν και άλλες μαρτυρίες, αναφέροντας πως «από το 2016 και μετά, που πέθανε ο κύριος επιστάτης του κτήματος, ξεκίνησαν να εγκαθιστούν ζώα, ταΐστρες, παράνομα υδρόμετρα κλπ. Ξυλοκόπησαν και έδιωξαν τον επιστάτη μας, απείλησαν και τον καλλιεργητή γης που είχαμε για τις ελιές. Προσπαθούσαμε να μιλήσουμε πολιτισμένα και εκείνος μας απαντούσε ότι “παραδέχομαι πως είναι δική σας η περιουσία αλλά εδώ είναι η δουλειά μου και δεν πρόκειται να φύγω”. Από το 2020 ξεκινήσαμε να επικοινωνούμε με όλες τις υπηρεσίες και εκεί ξεκίνησε ο αγώνας ενώ εκείνος απειλούσε τη ζωή και την περιουσία μας».
«Ζητάμε από τον κόσμο να μη φοβάται»
«Ζητάμε από τον κόσμο να μη φοβάται, για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας» ανέφερε σε σημερινή συνάντηση η πρόεδρος του Συλλόγου αδεσποτίας ν. Χανίων, κ. Κλειδουχάκη, κάνοντας λόγο για «κακοποιά στοιχεία» που πρέπει να εξαλειφθούν, ενώ ο Σύλλογος συνεχίζει τον νομικό του αγώνα, συγκεντρώνοντας στοιχεία από εκατοντάδες μηνύσεις. «Δεχόμαστε πιέσεις να αλλάξουμε τις καταθέσεις μας, δέχτηκα και εξώδικο από κάποιους δικηγόρους. Είναι εκφοβισμός αυτό», ανέφερε.
«Υπάρχει η προσπάθεια να αλλάξει η νομοθεσία» ανέφερε ο δικηγόρος κ. Πανταζής, εξηγώντας το νομοθετικό πλαίσιο, «το ζήτημα είναι τι κάνουμε μέχρι τότε. Και με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο αποδείχθηκε ότι μπορούν να γίνουν ενέργειες. Έχει βρεθεί συσχέτιση των δικογραφιών, όταν συγκεντρώθηκαν 250 δικογραφίες συγκολλήθηκαν οι πράξεις και προέκυψε η εγκληματική οργάνωση και συμμορία».
Στη συνέχεια, απηύθυνε κάλεσμα σε οποιονδήποτε παθόντα δεν έχει ακόμη μιλήσει για το δικό του περιστατικό, λέγοντας πως «η δικογραφία δεν έχει κλείσει, ακόμη συγκεντρώνονται στοιχεία τη στιγμή που οι μηνύσεις μόνο για την Κίσσαμο είναι τουλάχιστον 250. Καλούμε τον οποιονδήποτε έχει να καταγγείλει το περιστατικό. Η έκταση της δράσης αυτών των ανθρώπων είναι πολύ μεγάλη και η ιδέα του συλλόγου λειτούργησε ώστε να μην υπάρχουν αντίποινα, όπως γινόταν στο παρελθόν, σε πολλές περιπτώσεις ακραίων περιστατικών. Πρέπει να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει φόβος, αλλά τώρα είναι η στιγμή».
Με τη σειρά της η δικηγόρος κ. Πανταζή θύμισε στους παρευρισκόμενους της συγκέντρωσης ότι η απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος συγχωριανού τους που δεν αποδέχτηκε την καταπάτηση του ακινήτου του στάθηκε η αφορμή να ξεκινήσει η προσπάθεια να αποκαλυφθούν οι δράστες.
Ο ιδιοκτήτης οικοπέδου σε χωριό της Κισάμου, κ. Σκευάκης έκανε λόγο για «εγκληματική οργάνωση με ημερομηνία λήξης» προσθέτοντας ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως σε πολλά χωριά στο θέμα της “αδεσποτίας” αλλά είμαστε σε καλό δρόμο και το έργο θα ολοκληρωθεί. Πρέπει να δικαιωθούμε για τις προσπάθειές μας».
Όπως φαίνεται, η δράση της συγκεκριμένης «συμμορίας» δεν αφήνει κανέναν “ανέγγιχτο”. Στη σημερινή συγκέντρωση έδωσε το παρών και ο Δήμαρχος Κισάμου, κ. Μυλωνάκης, ο οποίος παραδέχτηκε ότι είναι και ο ίδιος παθών.