Με την εξειδίκευση των μέτρων να συνεχίζεται από τα αρμόδια υπουργεία σήμερα για το στεγαστικό ζήτημα και τη Δευτέρα για την παραγωγικότητα και τον πρωτογενή τομέα το κυβερνητικό επιτελείο έχει στραμμένα τα ραντάρ στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται και αποτυπώνουν τις τάσεις αλλά και την ιεράρχηση των προβλημάτων των πολιτών ενώ ξεκινά η νέα πολιτική σεζόν.

Μετά την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, την περιγραφή των κυβερνητικών στόχων με ορίζοντα 3ετίας και με την αντιπολίτευση να βρίσκεται σε περιδίνηση, η όποια κριτική και δυσαρέσκεια εστιάζεται στην κυβέρνηση, η οποία ξεκινά τον έκτο χρόνο της θητείας της και ο πήχης των προσδοκιών της κοινωνίας βρίσκεται πολύ ψηλά.

Αυτό αποτυπώθηκε στη δημοσκόπηση της Metron Analysis (MEGA) με βάση την οποία εξάγεται το συμπέρασμα ότι η ΝΔ υφίσταται φθορά λόγω της πίεσης που προκαλεί στα νοικοκυριά η συνεχιζόμενη ακρίβεια, την ώρα που η κρίση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση ενώ συνεχίζεται και η ενίσχυση του χώρου της Ακροδεξιάς.

Ευρωεκλογές 2024

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ καταλαμβάνει το 22%, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 7%, ενώ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 11,6%. Η Ελληνική Λύση καταλαμβάνει το 8,1%, το ΚΚΕ το 7,2%, η Φωνή Λογικής το 4%, η Πλεύση Ελευθερίας το 3,9%, η Νίκη το 3,3%. Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ είναι στο 29,8%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να φτάνει το 9,5% και το ΠΑΣΟΚ να ανεβαίνει στο 15,7%. Η Ελληνική Λύση είναι πλέον διψήφια (10,9%) ενώ και το ΚΚΕ αγγίζει το 9,7%. H Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου φαίνεται να προσπερνά την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου (5,4% έναντι 5,3%) με τη Νίκη να καταλαμβάνει το 4,4% και τη Νέα Αριστερά, το 2,6%.

Παράλληλα, στη δημοσκόπηση της GPO (star) ως προς τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, θετικά τις αποτιμά το 39,2% ενώ το 57,4% τις αποτιμά αρνητικά. Οι πολίτες, σε ποσοστό 61,7% θεωρούν ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας και ακολουθεί η βελτίωση του συστήματος υγείας με 43,2%, ενώ το 65,7% κρίνει αρνητικά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με το 33,3% να τις κρίνει θετικά.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην ίδια δημοσκόπηση στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα εξασφαλίζει προβάδισμα 15,4% έναντι του ΠΑΣΟΚ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί στην τρίτη θέση. Τα ποσοστά συγκεκριμένα είναι: Νέα Δημοκρατία 27,2%, ΠΑΣΟΚ 11,8%, ΣΥΡΙΖΑ 9,3%, ΚΚΕ 8,3%, Ελληνική Λύση 8,1%, Φωνή Λογικής 4,1%, Πλεύση Ελευθερίας 3,5%, ΝΙΚΗ 2,7% και Νέα Αριστερά2%.

Πώς διαμορφώνονται οι πολιτικοί συσχετισμοί

Η Νέα Δημοκρατία παραμένει το κόμμα που εμφανίζει τη μεγαλύτερη συσπείρωση, όμως έχει σαφείς διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ και προς τα κόμματα της Άκρας Δεξιάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ χαμηλή συσπείρωση (52,5%), που εξηγεί και τη μεγάλη υποχώρησή του, καταγράφοντας σημαντικές διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, την Πλεύση Ελευθερίας. Το ΠΑΣΟΚ έχει συσπείρωση 72%, με τις μεγαλύτερες διαρροές του να είναι προς τη ΝΔ.

Αναλύοντας τα δεδομένα στο Μέγαρο Μαξίμου εστιάζουν στο γεγονός ότι η ΝΔ παραμένει ο πιο συμπαγής πολιτικά πόλος, εξηγούν λογικά τη φθορά και εκτιμούν ότι με τις παρεμβάσεις και τις τομές που προωθούν θα την ανακόψουν. Με το βλέμμα στο χώρο της κεντροαριστεράς και της Αριστεράς όπου οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, στο κυβερνητικό μικροσκόπιο τίθεται κυρίως στο εάν θα αλλάξουν και πώς τα ηνία στο ΠΑΣΟΚ.

Μαξίμου

Συνυπολογίζουν επίσης πώς με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα η όποια δυσαρέσκεια αυτή τη στιγμή δεν οδηγεί σε ενίσχυση των χώρων που είναι αριστερά του Κέντρου, αντίθετα έχει ενδιαφέρον η αύξηση της εκλογικής επιρροής της Ακροδεξιάς. Και μπορεί να είναι νωρίς ακόμα για να ανιχνευτεί ο πολιτικός χώρος που θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική πρόταση, ωστόσο στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι πρέπει να «τρέξουν» για να πείσουν τους πολίτες ότι η ΝΔ δείχνει συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων.