Η δυσκοιλιότητα αποτελεί μια κοινή διαταραχή του πεπτικού συστήματος που επηρεάζει σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού παγκοσμίως. Παρότι οι αιτίες της μπορεί να ποικίλλουν, μια νέα επιστημονική ανακάλυψη αποκαλύπτει έναν κρυφό παράγοντα που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη δυσλειτουργία: την υπερβολική ανάπτυξη συγκεκριμένων μικροοργανισμών στο έντερο, γνωστών ως archaea, οι οποίοι παράγουν μεθάνιο.

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 1.500 άτομα και διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες με υπερβολική ανάπτυξη archaea στον εντερικό τους μικροβιόκοσμο, μια κατάσταση γνωστή ως «υπερανάπτυξη μεθανογόνων» (intestinal methanogen overgrowth – IMO), είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάζουν δυσκοιλιότητα.

Η έρευνα αυτή φέρνει στο προσκήνιο τη σχέση μεταξύ της δυσκοιλιότητας και της ανισορροπίας των μικροοργανισμών στο έντερο.

Πώς οι μεθανογόνοι μικροοργανισμοί επηρεάζουν τη δυσκοιλιότητα

Τα archaea είναι ένα είδος μικροοργανισμών που παράγουν μεθάνιο κατά τη διαδικασία της πέψης. Όταν υπάρχει υπερβολική παραγωγή μεθανίου στον εντερικό σωλήνα, επιβραδύνεται η κινητικότητα του εντέρου, γεγονός που οδηγεί σε σοβαρή δυσκοιλιότητα. Σημαντικό ποσοστό των ατόμων που πάσχουν από IMO παρουσίασε και άλλα συμπτώματα, όπως φούσκωμα (78%), κοιλιακό πόνο (65%) και μετεωρισμό (56%).

Νέες θεραπευτικές δυνατότητες

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η ανακάλυψη αυτή ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία νέων θεραπευτικών σχεδίων, που θα στοχεύουν συγκεκριμένα την υπερβολική ανάπτυξη των μεθανογόνων μικροοργανισμών.

Ένας τρόπος διάγνωσης αυτής της κατάστασης είναι με μια απλή εξέταση αναπνοής, η οποία μετράει τα επίπεδα μεθανίου στον εκπνεόμενο αέρα. Εάν διαγνωστεί υπερανάπτυξη μεθανογόνων, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση αντιβιοτικών για την καταστολή τους, σε συνδυασμό με μια εξειδικευμένη δίαιτα.

Ο Δρ. Αλί Ρεζάι, διευθυντής του προγράμματος γαστρεντερικής κινητικότητας στο Cedars-Sinai, εξήγησε στο «Newsweek» ότι αυτή η θεραπευτική προσέγγιση είναι ένα σημαντικό βήμα απομάκρυνσης από τη συνηθισμένη χρήση καθαρτικών, τα οποία συχνά αντιμετωπίζουν μόνο τα συμπτώματα χωρίς να επιλύουν την αιτία.

Η σημασία της ισορροπίας στο μικροβίωμα του εντέρου

Το μικροβίωμα του εντέρου αποτελείται από μια κοινότητα μικροοργανισμών, που συνεργάζονται για να βοηθήσουν την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Η υγεία του μικροβιώματος βασίζεται στην ποικιλία των μικροοργανισμών που περιέχει. Όταν, όμως, κάποιος τύπος μικροοργανισμού υπερισχύει, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της πέψης και σε συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα ή διάρροια.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι μια ανισορροπία στο μικροβίωμα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την πέψη και να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα. Τα archaea, παράγοντας μεθάνιο, μπορούν να επιβραδύνουν την κινητικότητα του εντέρου, γεγονός που καθιστά τη διάγνωση και τη θεραπεία αυτής της κατάστασης μια σημαντική προτεραιότητα για τους επιστήμονες.

Τα επόμενα βήματα και οι προοπτικές

Η έρευνα γύρω από την υπερανάπτυξη των εν λόγω μικροοργοανισμών στον εντερικό σωλήνα αναδεικνύει τη σημασία της προσεκτικής μελέτης του μικροβιώματος του εντέρου και της εξατομικευμένης ιατρικής για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας.

Το επόμενο βήμα είναι να ενθαρρυνθούν κλινικές δοκιμές που θα εξετάσουν τη σχέση του μικροβιώματος με διάφορες γαστρεντερικές διαταραχές και να αναπτυχθούν στρατηγικές για τη βελτιστοποίηση της φροντίδας των ασθενών με δυσκοιλιότητα που σχετίζεται με το IMO.

Αυτή η ανακάλυψη είναι μόνο η αρχή στην κατανόηση της σύνθετης αλληλεπίδρασης μεταξύ μικροβιώματος και ανθρώπινης υγείας, με πολλές υποσχόμενες προοπτικές για το μέλλον της γαστρεντερολογίας.

Προτεινόμενα βιβλία

Η κρυφή γοητεία του εντέρου – Στα άδυτα του παρεξηγημένου οργάνου του ανθρώπινου σώματος
Συγγραφέας: Giulia Enders
Εκδόσεις: Πατάκη

Η φροντίδα του εντέρου – Οδηγός αποτοξίνωσης
Συγγραφέας: Bernard Jensen
Εκδόσεις: Διόπτρα