Ο περιβαλλοντολόγος, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, με αφορμή τη μεγάλη φωτιά που έπληξε την Αττική αναφέρει ότι «θα ανέβει η θερμοκρασία στο μικρόκλιμα της Αθήνας κατά τουλάχιστον 1,5 έως 2 βαθμούς Κελσίου».

Μιλώντας στην DW, ο καθηγητής εκτιμά πως η έκταση της πρόσφατης καταστροφής μπορούσε να περιοριστεί. «Αυτό, όμως, θα απαιτούσε περισσότερη ειδική τεχνογνωσία και ζήλο στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, αποτελεσματικότερο σχεδιασμό πυρόσβεσης σε τοπικό επίπεδο, καθώς και μία ορθολογική οργάνωση των μέτρων πυρόσβεσης.

Αυτό, όμως, θα απαιτούσε περισσότερη ειδική τεχνογνωσία και ζήλο στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, αποτελεσματικότερο σχεδιασμό πυρόσβεσης σε τοπικό επίπεδο, καθώς και μία ορθολογική οργάνωση των μέτρων πυρόσβεσης».

Όσον αφορά το εάν θα μπορέσουν να φυτρώσουν νέα δάση στις καμένες εκτάσεις, ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος επισημαίνει πως «τα καμένα μεσογειακά οικοσυστήματα, όπως τα πευκοδάση και οι θάμνοι, μπορούν να μεγαλώσουν με φυσικό τρόπο, εφ’ όσον έχουν παραμείνει άθικτα σε βάθος δεκαετίας – χωρίς, δηλαδή, να έχουν δεχτεί ανθρώπινες παρεμβάσεις. Η φύση γιατρεύει τις πληγές της με τον καλύτερο τρόπο, αρκεί να μην επεμβαίνει ο homo economicus».

Για τα μικροσωματίδια που ελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Βραχυπρόθεσμα θα είναι αυξημένα τα βλαβερά σωματίδια στην ατμόσφαιρα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα.

Μεσοπρόθεσμα η καταστροφή των δασικών αυτών εκτάσεων θα ανεβάσει τη θερμοκρασία στο μικροκλίμα της αστικής περιοχής της Αθήνας κατά τουλάχιστον 1,5 έως 2 βαθμούς Κελσίου. Τα καλοκαίρια θα είναι ακόμα πιο ξηρά, ενώ κατά τη διάρκεια του καύσωνα η θερμοκρασία του αέρα θα βρίσκεται κοντά στους 39 βαθμούς. Η Αθήνα θα γίνει Κάιρο.

Μακροπρόθεσμα, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η κλιματική αλλαγή θα ενταθούν, διότι εξαιτίας των καμένων δασών θα αυξηθεί το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Και αυτό θα επηρεάσει αναπόφευκτα και τον τουρισμό».

Όπως τονίζει, εν τέλει, ο ειδικός, πέρα από τις δασικές πυρκαγιές, «η Ελλάδα αρχίζει να αντιμετωπίζει και σοβαρή έλλειψη νερού. Τα τελευταία 30-35 χρόνια το τοπικό κλίμα γίνεται ολοένα και πιο θερμό και ξηρό, κάτι που έχει συνέπειες σε όλα τα έμβια όντα».