Επενδύσεις στη Ρόδο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου ύψους 350 εκατ. ευρώ ενδιαφέρονται να κάνουν Εβραίοι επιχειρηματίες ενώ φημολογείται ότι στις αρχές Φεβρουαρίου, που θα επισκεφτεί την Ελλάδα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Χίλαρι Κλίντον θα συνοδεύεται από εκπροσώπους του ευρωπαϊκού λόμπι των ΗΠΑ, που θα εξετάσουν την δυνατότητα επενδύσεων.
Οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ένα θέμα, το οποίο έχει απασχολήσει ιδιαίτερα όλες τις επίσημες ελληνο-ισραηλινές επαφές και έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ, Γιώργος Παπανδρέου και Μπέντζαμιν Νετανιάχου αντίστοιχα.
Η υπόθεση «επενδύσεις των Ισραηλινών» έχει πολύ μεγάλο παρασκήνιο, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με την πολύ πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν στην Αθήνα και με τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου και την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία, ενώ το Ισραήλ έχει προτείνει 13 επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στα αγροτικά προϊόντα και στον τουρισμό.
Πιο συγκεκριμένα, ο Άβιγκντορ Λίμπερμαν, αναφέρθηκε σε κάποιες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον όπως είναι η Ρόδος, η Κρήτη και η Κεφαλονιά.
Σε αυτές τις περιοχές έχουν εντοπιστεί από Ισραηλινούς επενδυτές εκτάσεις για τη δημιουργία τουριστικών μονάδων, το κόστος των οποίων κυμαίνεται από 200.000 έως 7.000.000 ευρώ.
Η πληροφόρηση έφτασε στο γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν που εμφανίστηκε ανήσυχος για το ισραηλινό ενδιαφέρον που εκφράζεται για τη Ρόδο και ίσως για άλλες περιοχές στα Δωδεκάνησα.
Μία ακόμη παράμετρος, η οποία έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι η εντυπωσιακή αύξηση των τουριστών από το Ισραήλ, η οποία διαπιστώνεται ήδη από το καλοκαίρι του 2010 κυρίως στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη.
Υπολογίζεται ότι από τους 300.000 Ισραηλινούς, οι οποίοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό το περασμένο καλοκαίρι, οι 50.000 επέλεξαν ως προορισμό την Ελλάδα και την Κύπρο, λέγοντας «όχι» στην Τουρκία.
Για παράδειγμα σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, τα οποία πριν από λίγους μήνες έδιναν τουριστικοί πράκτορες διαπίστωναν, αύξηση στον αριθμό Ισραηλινών τουριστών στην Κω της τάξης του 500%.
Ωστόσο υπάρχει μια άλλη, πολύ πιο σημαντική παράμετρος, η οποία αφορά στην πρόθεση των Ισραηλινών να επενδύσουν στον τομέα του τουρισμού.
Το χρηματικό ποσό των 350 δις ευρώ που ενδιαφέρονται να επενδύσουν Ισραηλινοί επενδυτές στον τομέα του τουρισμού στην Ελλάδα ισοδυναμεί με το ποσό του δημοσίου χρέους της χώρας και με το ποσό που έχει εκταμιεύσει η χώρα από το μνημόνιο μέχρι τώρα.
Πηγή: rodiaki