Μεγάλη φωτιά ξέσπασε χθες στη Βάρης-Κορωπίου, με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, να αποκαλύπτει ότι οι Αρχές έχουν στα χέρια τους βίντεο που δείχνει έναν εμπρηστή να βάζει τη φωτιά.

Η κατάσταση σήμερα είναι πολύ καλύτερη, με την Πυροσβεστική να παραμένει σε επιφυλακή. Η φωτιά ξεκίνησε γύρω στις 13:00 το μεσημέρι της Τετάρτης 19/6, κοντά σε μια μάντρα φύλαξης σκαφών. Σε συνδυασμό με τα ακαθάριστα οικόπεδα και τα σκουπίδια, και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, η φωτιά ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα.

Η φωτιά «κατάπιε» ό,τι βρήκε στο διάβα της, ακόμα και μοτοσικλέτες και ποδήλατα. Στις φλόγες παραδόθηκαν επιχειρήσεις αλλά και σπίτια.

Η φωτιά επεκτάθηκε ταχύτατα, σε μία ημέρα κατά την οποία κάθε δέκα λεπτά προέκυπτε και νέα εστία φωτιάς, με τον Βασίλη Κικίλια να αποκαλύπτει, ωστόσο, ότι η φωτιά στη Βάρης-Κορωπίου προήλθε από εμπρησμό.

Όπως είπε ο υπουργός, «υπάρχει οπτικό υλικό που δείχνει ξεκάθαρα εμπρησμό, ενώ εντοπίστηκε και μπιτόνι».

«Από τα ξημερώματα, πυροσβέστες παλεύουν με δεκάδες εστίες πυρκαγιών. Από το μεσημέρι και κάθε 10 λεπτά είχαμε και μια νέα έναρξη. Είχαμε δυσμενείς συνθήκες με 8-9 μποφόρ. Αντιμετωπίστηκαν δεκάδες μέτωπα, κάποια πολύ επικίνδυνα, όπως της Καρύστου, του Μαρκόπουλου και της Νάξου, όπου συνελήφθη εξ αμελείας, εγκληματικής αμελείας, εμπρηστής.

Πριν σβηστεί η φωτιά στο Μαρκόπουλο ξέσπασε εκείνη στη Βάρης-Κορωπίου. Η φωτιά επεκτάθηκε με αστραπιαία ταχύτητα. Υπάρχουν τεκμηριωμένες ενδείξεις, οι Αρχές έχουν στη διάθεσή τους οπτικό υλικό που δείχνει εμπρηστή να βάζει φωτιά σε ξερά χόρτα στη Βάρης-Κορωπίου και λίγο πιο κάτω εντοπίστηκε μπιτόνι με πετρέλαιο και στουπιά. Όταν έχουμε την άδεια από Πυροσβεστική και Αστυνομία, θα δώσουμε στη δημοσιότητα το υλικό», είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.

Χωρίς ενεργό μέτωπο οι πυρκαγιές σε Βάρης-Κορωπίου και Αργολίδα

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, οι πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες σε Βάρης-Κορωπίου και Ηλιόκαστρο Αργολίδας είναι χωρίς ενεργό μέτωπο. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας παρέμειναν όλο το βράδυ στο πεδίο, προκειμένου να ελέγξουν τις δύο φωτιές καθώς και τυχόν αναζωπυρώσεις και μικροεστίες. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, οι πυρκαγιές δεν έχουν κανένα ενεργό μέτωπο, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν υπήρξαν αναζωπυρώσεις ούτε στην πυρκαγιά στη Βάρης-Κορωπίου ούτε στην Αργολίδα. Στη Βάρης-Κορωπίου μέχρι στιγμής παραμένουν και επιχειρούν 105 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 27 οχήματα, ενώ στο Ηλιόκαστρο Αργολίδας 85 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 19 οχήματα.

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 5.10 σε χαμηλή βλάστηση στο ύψος της Φανερωμένης προς το βουνό και δεν απειλεί κατοικίες ή επιχειρήσεις. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 38 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 10 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμει 1 ελικόπτερο.

Σημειώνεται ότι πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα για την Περιφέρεια Αττικής και τις περιφερειακές ενότητες Ευβοίας, Βοιωτίας, Λέσβου, Χίου, Κορινθίας, Αργολίδας, Λακωνίας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Επιπλέον, σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της περιφέρειας Αττικής, και σε μερική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της υπόλοιπης επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).