Για εμπρησμό κάνει λόγο ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε ενημέρωση για τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βάρης – Κορωπίου.

Όπως είπε ο υπουργός, «υπάρχει οπτικό υλικό που δείχνει ξεκάθαρα εμπρησμό, ενώ εντοπίστηκε και μπιτόνι».

«Από τα ξημερώματα, πυροσβέστες παλεύουν με δεκάδες εστίες πυρκαγιών. Από το μεσημέρι και κάθε 10 λεπτά είχαμε και μια νέα έναρξη. Είχαμε δυσμενείς συνθήκες με 8-9 μποφόρ. Αντιμετωπίστηκαν δεκάδες μέτωπα, κάποια πολύ επικίνδυνα, όπως της Καρύστου, του Μαρκόπουλου και της Νάξου, όπου συνελήφθη εξ αμελείας, εγκληματικής αμελείας, εμπρηστής.

Πριν σβηστεί η φωτιά στο Μαρκόπουλο ξέσπασε εκείνη στη Βάρης-Κορωπίου. Η φωτιά επεκτάθηκε με αστραπιαία ταχύτητα. Υπάρχουν τεκμηριωμένες ενδείξεις, οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους οπτικό υλικό, που δείχνει εμπρηστή να βάζει φωτιά σε ξερά χόρτα στη Βάρης-Κορωπίου και λίγο πιο κάτω εντοπίστηκε μπιτόνι με πετρέλαιο και στουπιά. Όταν έχουμε την άδεια από πυροσβεστική και αστυνομία, θα δώσουμε στη δημοσιότητα το υλικό», είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέτωπο στη Βάρης-Κορωπίου

Η φωτιά στο Κορωπί παραμένει σε εξέλιξη λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα, εκφράζεται όμως συγκρατημένη αισιοδοξία για τον περιορισμό της.

Στο σημείο επιχειρούν 155 πυροσβέστες, 4 πεζοπόρα, 45 οχήματα και εκ περιτροπής 6 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα.

Νωρίτερα, εστάλησαν προειδοποιητικά μηνύματα από το 112. «Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρεται στο πρώτο μήνυμα που έφτασε στους πολίτες.

Για μια σύνθετη πυρκαγιά έκανε λόγο ο δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. «Δυστυχώς, η φωτιά έχει αρχίσει και μπαίνει σε σπίτια», είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ, για να συμπληρώσει πως η περιοχή είναι αραιοκατοικημένη. «Υπάρχουν δύο σπίτια, στα οποία έχει μπει η φωτιά και υπάρχουν αρκετά πιο κάτω. Ο αέρας δεν βοηθά».

«Η πυρκαγιά στο Κορωπί επεκτάθηκε ταχύτατα»

Σε ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασίλης Βαθρακογιάννης, ανέφερε: «Τις τελευταίες ώρες έχουμε συνεχώς νέες ενάρξεις πυρκαγιών. Κάθε δέκα λεπτά μπαίνει και μια νέα φωτιά. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, όμως η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Κορωπί ξεκίνησε σε χαμηλή βλάστηση και είναι σε εξέλιξη. Επεκτάθηκε ταχύτατα με πολύ δυνατούς ανέμους. Εκδόθηκε μήνυμα από το 112 και στη συνέχεια ακόμα δύο μηνύματα για απομάκρυνση κατοίκων. Με τη συνδρομή της Αστυνομίας πραγματοποιείται η απομάκρυνση των κατοίκων. Οι πυρκαγιές λαμβάνουν γρήγορα διαστάσεις και γίνονται επικίνδυνες».

Εκκενώθηκε ο Ιππικός Όμιλος και σχολεία

Στην εκκένωση του Ιππικού Ομίλου Βάρης προχωρά η αστυνομία λόγω της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου.

Ειδικότερα, άλογα μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις της Ομοσπονδίας στο Μαρκόπουλο, ενώ στην περιοχή εκκενώθηκαν και τρία σχολεία.

Νωρίτερα εκκενώθηκε η κατασκήνωση στο Κίτσι.