Σαν σήμερα το 1905, γεννήθηκε στο Παρίσι ο Ζαν-Πολ Σαρτρ (Jean-Paul Sartre), ένας από τους πιο σημαντικούς φιλοσόφους και συγγραφείς του 20ού αιώνα. Ο Σαρτρ υπήρξε κεντρική φιγούρα του υπαρξισμού και άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία και την πολιτική σκέψη.

Μεγάλωσε σε μια αστική οικογένεια στο Παρίσι και έδειξε από νεαρή ηλικία ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία. Σπούδασε στη φημισμένη École Normale Supérieure, όπου συνάντησε την μελλοντική σύντροφό του, τη Σιμόν ντε Μποβουάρ (Simone de Beauvoir), με την οποία μοιράστηκε μια ζωή γεμάτη φιλοσοφικές αναζητήσεις και διανοητικές προκλήσεις.

Ο Σαρτρ είναι περισσότερο γνωστός για την ανάπτυξη του υπαρξισμού, μιας φιλοσοφίας που επικεντρώνεται στην ελευθερία, την ατομική ευθύνη και την υποκειμενική εμπειρία. Έγραψε επίσης πολλά λογοτεχνικά έργα, μέσω των οποίων έκανε τον υπαρξισμό πιο κατανοητό.

Ο Σαρτρ ήταν επίσης ενεργός πολιτικά, υποστηρίζοντας την αριστερά και συμμετέχοντας σε πολιτικούς αγώνες της εποχής του. Υπήρξε επικριτής του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού, ενώ υπερασπίστηκε την ελευθερία της έκφρασης και τα δικαιώματα των καταπιεσμένων λαών.

Το 1964, ο Σαρτρ βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το οποίο όμως αρνήθηκε, εξηγώντας ότι δεν ήθελε να γίνει “θεσμός” και να δεσμεύεται από την αποδοχή οποιουδήποτε βραβείου.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast

1813: Ο δούκας του Ουέλινγκτον, επικεφαλής αγγλικής δύναμης, νικά τον Ιωσήφ Βοναπάρτη και τους Γάλλους στη Μάχη της Βιτόρια και τους εκδιώκει από την Ιβηρική Χερσόνησο. Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν χαιρετίζει το γεγονός, γράφοντας την σύνθεση «Wellington’s Victory, op. 91».

1913: Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς – Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου.

1961: Ο χημικός κολοσσός Dow Chemical κατασκευάζει την πρώτη πρακτική συσκευή αφαλάτωσης του θαλάσσιου ύδατος.

1962: Αναθεώρηση της σύμβασης Δημοσίου – Ολυμπιακής Αεροπορίας σε ό,τι αφορά τα φορολογικά ζητεί ο Αριστοτέλης Ωνάσης, καθώς η εταιρία παρουσιάζει σοβαρές ζημιές για τρίτο συνεχές έτος.

1970: Η Βραζιλία νικά την Ιταλία με 4-1 στο «Αζτέκα» της Πόλης του Μεξικού και κατακτά το 9ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου και τρίτη φορά στην ιστορία της.

1985: Η Αθήνα ανακηρύσσεται πρώτη «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», όπου και πραγματοποιείται μεγάλη φιέστα γύρω από τον Βράχο της Ακρόπολης (Παρθενώνα, Ηρώδειο, και Στοά του Αττάλου). Στην εορτή αυτή, σύγχρονη αμφικτιονία όπως χαρακτηρίστηκε από τον πρωθυπουργό, συμμετείχαν οι Χρήστος Σαρτζετάκης, Φρανσουά Μιτεράν, Ανδρέας Παπανδρέου, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο, ξένοι υπουργοί πολιτισμού, διπλωματικές αντιπροσωπείες και εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρώπης. 500 αγόρια και κορίτσια ψέλνουν τον «Ύμνο στον Ήλιο» (του Μεσομήδη, 2ος αιών μ.Χ.).

1994: Η εθνική Ελλάδας ποδοσφαίρου των Ανδρών δίνει στις ΗΠΑ τον πρώτο της αγώνα σε Παγκόσμιο Κύπελλο και χάνει από την Αργεντινή με 4-0. Τρία γκολ σημειώνει ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα και ένα ο Ντιέγκο Μαραντόνα.

2012: Μετά τη συμπλήρωση τεσσάρων 24ώρων από το κλείσιμο της κάλπης των τελευταίων εκλογών στην Ελλάδα, με συνασπισμό τριών κομμάτων ορκίζονται στο Προεδρικό Μέγαρο από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών τα μέλη της νέας κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργία Αντώνη Σαμαρά. Το νέο σχήμα περιλαμβάνει 17 υπουργούς εκ των οποίων μία μόνο γυναίκα.

Γεννήσεις

1905 – Ζαν-Πολ Σαρτρ, Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας

1936 – Κώστας Καρράς, Έλληνας ηθοποιός και πολιτικός

1950 – Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Έλληνας τραγουδιστής

1961 – Μάνου Τσάο, Γάλλος τραγουδιστής

1964 – Δημήτρης Παπαϊωάννου, Έλληνας σκηνοθέτης και χορογράφος

1979 – Κώστας Κατσουράνης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1985 – Λάνα Ντελ Ρέι, Αμερικανίδα τραγουδίστρια

Θάνατοι

1527 – Νικολό Μακιαβέλι, Ιταλός ιστορικός και συγγραφέας

2001 – Τζον Λη Χούκερ, Αμερικανός τραγουδοποιός

2008 – Ιάσων Δεπούντης, Έλληνας ποιητής

2019 – Δημήτρης Χριστόφιας, κύπριος πολιτικός (ΑΚΕΛ), Πρόεεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (2008-2013).