Η άνοδος της τηλεργασίας έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε και ζούμε, πυροδοτώντας μια επανάσταση που εκτείνεται πολύ πέρα από το συμβατικό γραφείο. Η στροφή που έχει συμβεί έχει επηρεάσει σημαντικά και τις προτιμήσεις στον τομέα της αγοράς ακινήτων, με ολοένα και περισσότερους να αναζητούν μεγαλύτερες και πιο λειτουργικές κατοικίες σε προάστια ή ακόμη και απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα περιοχές.

Αλλαγή στην εργασιακή κουλτούρα

Η τηλεργασία – κάποτε πολυτέλεια ή περιστασιακό προνόμιο – αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα για εταιρείες και εργαζομένους σε όλο τον κόσμο. Η πανδημία του COVID-19 ανέδειξε και επιτάχυνε αυτή την τάση, αποδεικνύοντας ότι πολλές δουλειές μπορούν να γίνουν εξίσου αποτελεσματικά και από το σπίτι. Πρόκειται για μία συνειδητοποίηση που οδήγησε σε μια επαναξιολόγηση των χώρων που κατοικεί και εργάζεται κάποιος. Καθώς η ανάγκη καθημερινής μετακίνησης στο γραφείο έχει μειωθεί ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, εξαλειφθεί, οι εργαζόμενοι έχουν μεγαλύτερη ελευθερία να επιλέξουν τον τόπο που θα ζουν και να αλλάξουν ριζικά την καθημερινότητά τους. Η αλλαγή αυτή δεν επηρεάζει μόνο τους εργαζομένους αλλά και τις εταιρείες. Οι επιχειρήσεις αναθεωρούν τα μοντέλα λειτουργίας τους, επενδύοντας περισσότερο σε τεχνολογίες που υποστηρίζουν την τηλεργασία και σε πολιτικές που προάγουν την ευελιξία και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα πιο ικανοποιητικό και αποδοτικό περιβάλλον εργασίας, τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους εργοδότες.

Εργασία στο σπίτι

Νέες προτιμήσεις στην αγορά κατοικίας

Καθώς η τηλεργασία έγινε περισσότερο διαδεδομένη, η ζήτηση για ορισμένους τύπους κατοικιών άρχισε να αλλάζει. Οι άνθρωποι δεν δίνουν πλέον προτεραιότητα στην εγγύτητα στους χώρους εργασίας τους, αντίθετα αναζητούν μεγαλύτερα σπίτια με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, προσαρμόζοντας τον τρόπο ζωής τους καθώς πλέον μπορούν να δουλεύουν από οπουδήποτε. Έτσι, η ανάγκη για έναν ειδικό χώρο που θα στεγάζει το γραφείο τους μέσα στο σπίτι έχει γίνει κορυφαία προτεραιότητα. Ακόμη και αν κάποιοι δεν εργάζονται πλήρως από απόσταση, το ότι έχουν την ευελιξία να πάνε στο γραφείο μία ή δύο φορές την εβδομάδα – ίσως και πιο σπάνια – τους επιτρέπει να επαναξιολογήσουν το μέρος που ζουν. Επιπρόσθετα, θέλουν να αλλάξουν τον προσωπικό τους χώρο ώστε να εξυπηρετεί τις νέες τους ανάγκες. Υπάρχουν αγοραστές που αναζητούν σπίτια με επιπλέον δωμάτια ή χώρους που μπορούν να μετατραπούν σε γραφεία, με καλό φωτισμό, ηχομόνωση και, φυσικά, σύνδεση υψηλής ταχύτητας στο Διαδίκτυο. Καθώς πλέον περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι, επιθυμούν αυτός ο χρόνος να περνάει σε ένα περιβάλλον που εξασφαλίζει άνεση και παραγωγικότητα. Η πανδημία ανέδειξε επίσης τη σημασία των υπαίθριων χώρων για χαλάρωση και άσκηση, έτσι τα σπίτια με κήπους, αίθρια και μεγάλα μπαλκόνια κερδίζουν το ενδιαφέρον όσων μπορούν να τα αποκτήσουν. Απελευθερωμένοι από την ανάγκη να ζουν κοντά σε αστικά κέντρα, πολλοί μετακομίζουν στα προάστια ή ακόμη και σε αγροτικές περιοχές όπου μπορούν να βρουν πιο οικονομικά σπίτια και να απολαύσουν ένα πιο ήσυχο περιβάλλον.

Εργασία στο σπίτι

Ζήσε κι εσύ το νέο σου σπίτι πιο γρήγορα

Παίρνοντας την απόφαση να δημιουργήσεις το νέο σου σπίτι, όπως ακριβώς το θέλεις, ακόμη και σε μία εντελώς νέα περιοχή που εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες σου τα τελευταία χρόνια, υπάρχει κάτι που μπορεί να σε διευκολύνει ακόμη περισσότερο στη νέα σου αρχή. Με δεδομένο ότι η διαδικασία εύρεσης και απόκτησης ενός σπιτιού είναι χρονοβόρα μπορεί να πάρει καιρό μέχρι να συμφωνήσεις με τον ιδιοκτήτη και, σίγουρα, χρειάζεται υπομονή μέχρι να γίνουν τα συμβόλαια. Γι’ αυτό χρειάζεται να κερδίσεις χρόνο από αλλού. Τώρα, με το στεγαστικό δάνειο της Eurobank και τη διαδικασία γρήγορης εκταμίευσης, το όνειρο για δικό σου σπίτι γίνεται πραγματικότητα πιο γρήγορα. Με τη fast track διαδικασία, το δάνειό σου εκταμιεύεται σε μόλις 10 εργάσιμες ημέρες από την κατάθεση του συμβολαίου αγοράς στην Eurobank. Απόκτησέ το τώρα με χαμηλή σταθερή δόση έως και 30 χρόνια και χωρίς κόστος πρόωρης αποπληρωμής. Για στεγαστικά δάνεια έως 200.000€ έχεις τη δυνατότητα να υπογράψεις τη σύμβαση ηλεκτρονικά με ψηφιακή βεβαίωση μέσα από το gov.gr. Εάν κάνεις αίτηση για στεγαστικό δάνειο έως τις 31.07.2024 και εφόσον λάβεις τελική έγκριση έως τις 31.12.2024, δεν επιβαρύνεσαι με έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου.

Μελλοντικές τάσεις στην αγορά ακινήτων

Η τηλεργασία συνεχίζεται και μετά την υποχώρηση της πανδημίας, καθώς οι εταιρείες αναγνωρίζουν τα οφέλη της εξ αποστάσεως εργασίας, όπως τα μειωμένα γενικά έξοδα και την αυξημένη ικανοποίηση των εργαζομένων. Ως αποτέλεσμα, η αγορά ακινήτων εξελίσσεται συνεχώς. Επιπλέον, υπάρχει αυξανόμενη έμφαση στη βιωσιμότητα και την ενεργειακή απόδοση στον σχεδιασμό των κατοικιών. Όσοι εργάζονται μέσω τηλεργασίας δείχνουν ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για σπίτια που ενσωματώνουν πράσινες τεχνολογίες και βιώσιμα υλικά, ενώ η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στα έξυπνα σπίτια γίνεται πλέον βασικό πλεονέκτημα. Χαρακτηριστικά όπως ο αυτοματοποιημένος φωτισμός, τα προηγμένα συστήματα θέρμανσης και ασφάλειας, καθώς και εγκαταστάσεις γραφείου στο σπίτι, είναι ιδιαίτερα επιθυμητά. Παράλληλα, αναπτύσσεται η τάση για δημιουργία κοινοτήτων που προσφέρουν συνδυασμό κατοικιών, εμπορικών καταστημάτων και χώρων αναψυχής. Η ενσωμάτωση της τηλεργασίας, της βιωσιμότητας και των έξυπνων τεχνολογιών καθορίζουν την πορεία της αγοράς, δημιουργώντας ευκαιρίες για νέες επενδύσεις και ανάπτυξη.