Ένα κοκτέιλ ζέστης και σκόνης έχει κάνει αποπνικτική την ατμόσφαιρα σε όλη τη χώρα, με την ευρωπαϊκή υπηρεσία «Copernicus» να εκδίδει ανακοίνωση για την Ελλάδα και να προειδοποιεί για μεγάλη ποσότητα αφρικανικής σκόνης στον ουρανό.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, η υπηρεσία παρακολούθησης ατμόσφαιρας Copernicus Αtmosphere Monitoring Service (CAMS), έχει προειδοποιήσει για ένα νέο επεισόδιο σκόνης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, στην νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο, του οποίου η κορύφωση αναμένεται στις 13-14/06.

Από την αρχή της τρέχουσας εβδομάδας οι προβλέψεις CAMS έδειχναν ένα επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από την Σαχάρα, που έχει ως αποτέλεσμα υψηλές συγκεντρώσεις PM10 στην επιφάνεια, σε περιοχές όπως η Κύπρος και η Ελλάδα για αρκετές ημέρες. Πρόκειται για σημαντικά πιο αυξημένες τιμές από τη μέση 24ωρη, που καθορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ποιότητα του αέρα.

Οι υψηλότερες τιμές σημειώνονται σήμερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του CAMS για τα ημερήσια μέγιστα PM10 να φτάνουν σε συγκεντρώσεις ακόμα και πάνω από 100 μg/m3, υποδηλώνοντας πολύ κακή ποιότητα αέρα.

«Η μεταφορά της σκόνης της Σαχάρας μέσω της Μεσογείου στην Ευρώπη δεν είναι ασυνήθιστη. Οι παρατηρήσεις δείχνουν αύξηση της έντασης και της συχνότητας αυτών των γεγονότων για ορισμένα μέρη της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεχούς παρακολούθησης της ατμόσφαιράς μας για να κατανοήσουμε πώς θα μπορούσε να αλλάξει η ποιότητα του αέρα σε σχέση με αυτά τα επεισόδια», αναφέρει ο Mark Parrington, ανώτερος επιστήμονας στην υπηρεσία παρακολούθησης ατμόσφαιρας Copernicus.