Καύσωνας με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες επικρατεί στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες και οι μετεωρολόγοι, όπως και η ΕΜΥ, έχουν ενημερώσει πως την Παρασκευή (14-6-2024) η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ αναμένεται μεταβολή του καιρού στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα με καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

Το Σάββατο η θερμοκρασία θα επανέλθει πρόσκαιρα σε κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι.

Ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης, σε μια ανάρτησή του χθες, παρουσίαζε ένα διάγραμμα και έγραφε, μεταξύ άλλων: «Στο συγκεκριμένο διάγραμμα που αναφέρεται στην Αθήνα έχουμε βάλει και τα όρια με τις γκρι γραμμές σχετικά με τον καύσωνα, την πολλή ζέστη ή την πιο ήπια ζέστη.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι από τις 14 του μήνα, ημέρα Παρασκευή, ο υδράργυρος παίρνει την κατηφόρα και μάλιστα με γρήγορο ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι κάτι έντονο θα συμβεί.

Πράγματι, λοιπόν μια πιο ψυχρή αέρια μάζα θα συγκρουστεί με την πολύ πιο θερμή και θα δημιουργήσει έντονους ανέμους που θα απομακρύνουν την πολύ θερμή αέρια μάζα.

Μετά μάλιστα και το Σάββατο θα πάμε σε ήπια ζέστη και έτσι δείχνει να κρατά μέχρι και τα μέσα της νέας εβδομάδας.

Κίνδυνοι

  1. Η απότομη υποχώρηση του υδραργύρου θα οδηγήσει σε έντονους ανέμους και άρα σε συνδυασμό με την πολύ ξηρή ατμόσφαιρα και επιφάνεια ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.
  2. Η σύγκρουση της πολύ θερμής αέριας μάζας με την ψυχρότερη που ακολουθεί θα δημιουργήσει έντονη αστάθεια και άρα επικίνδυνες καταιγίδες με έμφαση τα βόρεια τμήματα».

Η απάντηση ήρθε από τον μετεωρολόγο, Γιώργο Τσατραφύλλια, ο οποίος επίσης σε ανάρτησή του σημείωνε: «Κανένα μπουρίνι και καμιά επικίνδυνη καταιγίδα δεν θα εκδηλωθεί το Σ/Κ. Κάπου να υπάρχει και ένα μέτρο και να διασταυρώνεται η πληροφορία. #fakenews».

Κανένα μπουρίνι και καμιά επικίνδυνη καταιγίδα δεν θα εκδηλωθεί το Σ/Κ .Κάπου να υπάρχει και ένα μέτρο, και να διασταύρωνεται η πληροφορία.#fakenews

Posted by Γιώργος Τσατραφύλλιας on Wednesday, June 12, 2024

Πάντως, σήμερα στην πρόγνωσή του στο Open, ο κ. Μαρουσάκης επέμεινε πως «από αύριο σιγά σιγά, πρώτα στα δυτικά και βόρεια και μέχρι το τέλος της ημέρας και λίγο πιο ανατολικά και νότια θα συναντήσουμε σημαντική πτώση του υδραργύρου, ακόμη όμως και καταιγίδες επικίνδυνες για τη βόρεια Ελλάδα».

Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα ψυχρό μέτωπο που «θα εκτοπίσει τις θερμές αέριες μάζες προς την περιοχή της Τουρκίας και της Κύπρου και καθώς θα γίνει η σύγκρουση αυτή του ψυχρότερου με τον πολύ θερμότερο αέρα θα αναπτυχθεί έντονη αστάθεια, άρα θα έχουμε επικίνδυνες καταιγίδες αύριο το απόγευμα, ιδιαίτερα προς την περιοχή της Μακεδονίας, της Θράκης και την περιοχή του βόρειου, βορειοανατολικού Αιγαίου. Είναι πιθανόν τα φαινόμενα να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, θα έχουμε έντονους κεραυνούς. Προσοχή και στα μπουρίνια.

Αυτός ο βορειοδυτικός άνεμος που θα ενισχυθεί θα αφορά το σύνολο της χώρας μας και καθώς θα βρει στο πέρασμά του αυτή τη θερμή και πολύ ξηρή επιφάνεια, είναι αρκετά εύκολο αν υπάρξει κάποια εκδήλωση πυρκαγιάς να την εξαπλώσει με εύκολο τρόπο».

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τον καιρό των επόμενων ημερών

Παρασκευή 14-06-2024

Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή όμβρους και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Βελτίωση του καιρού αναμένεται προς τις βραδινές ώρες και από τα δυτικά-βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες παροδικές νεφώσεις.

Οι συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν βόρειοι 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ ενώ στα ανατολικά θα πνέουν αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ και από το απόγευμα βόρειοι με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια. Αναλυτικότερα, στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς ενώ στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 39 βαθμούς Κελσίου. Στην νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 39 και πιθανόν 40 βαθμούς Κελσίου.

Σάββατο 15-06-2024

Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις τις πρωινές ώρες στα νότια και κατά τόπους λίγες νεφώσεις αυξημένες τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα βορειοανατολικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω πτώση και θα επανέλθει πρόσκαιρα σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 31 με 33 βαθμούς, ενώ στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 36 βαθμούς Κελσίου. Στην νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 29 με 31 βαθμούς και στα νότια Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Κυριακή 16-06-2024

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις αυξημένες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι εντάσεως στα δυτικά 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ και στο Αιγαίο 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

Δευτέρα 17-06-2024

Γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις το πρωί στο βόρειο Ιόνιο όπου υπάρχει πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι εντάσεως στα δυτικά 3 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ και στο Αιγαίο 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει μικρή άνοδο.