Την συγκρότηση Επιτροπών Κοινωνικής Υποστήριξης ζητεί με έγγραφό του προς όλους τους Περιφερειάρχες ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρίνος Σκανδάμης, στο πλαίσιο «των μέτρων που οφείλει να λαμβάνει η Πολιτεία για την ομαλή κοινωνική επανένταξη κρατουμένων πριν και μετά την οριστική τους απόλυση από τα Καταστήματα Κράτησης».
Στο έγγραφο τονίζεται ότι ο συγκεκριμένος θεσμός, ο οποίος παραμένει ανενεργός, μπορεί να βοηθήσει στην άρση των προκαταλήψεων, με την εμπέδωση της κοινωνικής αλληλεγγύης και την ενίσχυση της ενεργής κοινωνικής συμμετοχής και συνύπαρξης.
Στόχος, της συγκρότησης των Επιτροπών, είναι η πλήρης και ομαλή επανένταξη των αποφυλακισμένων, και η αποφυγή του κινδύνου διάπραξης νέων αδικημάτων και νέο εγκλεισμό. «Το πρόβλημα είναι εντονότερο στους ανήλικους αποφυλακισθέντων αφού οι σχετικές έρευνες αποκαλύπτουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία οδηγείται εκ νέου στα Καταστήματα Κράτησης».
Για το λόγο αυτό απαιτείται η διαμόρφωση ενός σταθερού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ θεσμικών και κοινωνικών φορέων τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό- τοπικό επίπεδο διοίκησης.
Η συγκρότηση των Επιτροπών Κοινωνικής Υποστήριξης έχει περάσει στις αρμοδιότητες της περιφέρειας με τον «Καλλικράτη». Σε κάθε περιφέρεια συγκροτείται πενταμελής «Επιτροπή Κοινωνικής Υποστήριξης», με απόφαση του περιφερειάρχη η οποία μπορεί να αποτελείται από μέλη του δικαστικού σώματος εν ενεργεία ή επί τιμή, του δικηγορικού συλλόγου, του ιατρικού συλλόγου, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας, πολιτιστικών, κοινωνικών και εκπαιδευτικών φορέων, ειδικούς επιστήμονες και εθελοντές. Η θητεία της Επιτροπής είναι διετής και ανανεώσιμη και η συμμετοχή των μελών της σε αυτή είναι άμισθη και τιμητική.