«Βούλιαξε» από κόσμο το κέντρο της Αθήνας στο μεγαλύτερο αγροτικό συλλαλητήριο των τελευταίων ετών. Χιλιάδες αγρότες από ολόκληρη την χώρα έφτασαν με κάθε μέσο στην πρωτεύουσα και παράταξαν τα τρακτέρ τους έξω από τη Βουλή.
Στο συλλαλητήριο το οποίο ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ της Τρίτης, συμμετείχαν σύμφωνα με εκτιμήσεις 6.500 διαδηλωτές, αλλά και περισσότερα από 160 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.
Επιπλέον, αγρότες από όλη τη χώρα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με 112 λεωφορεία.
Το ταξίδι της αγροτιάς
Το κομβόι των τρακτέρ από Μακεδονία, Θεσσαλία, Μαγνησία και Φθιώτιδα, αναχώρησε από το Κάστρο Βοιωτίας λίγο μετά τις 9:00 το πρωί με προορισμό το Σύνταγμα και λίγο πριν τις 12:00 έφθασε στα διόδια των Αφιδνών όπου έγιναν οι τελευταίες συνεννοήσεις με την αστυνομία για την πορεία τους μέσα στην πρωτεύουσα. Λίγο μετά τις 13:00 στα διόδια ενώθηκαν μαζί τους και τα τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα από την περιοχή της Εύβοιας και όλοι μαζί ξεκίνησαν την πορεία προς το κέντρο της Αθήνας.
Ομάδα αγροτών από την Κρήτη έφτασε το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά και ένωσε τη φωνή της με τους υπόλοιπους παραγωγούς.
Τα αιτήματα των αγροτών
Οι αγρότες βροντοφώναξαν τα αιτήματά τους, διαμηνύοντας δια στόματος του προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (Ε.Ο.Α.Σ.Κ.) Κώστα Τζέλα ότι «ο αγώνας θα συνεχιστεί αν δεν δοθούν λύσεις στα προβλήματά μας».
Οι αγρότες ζήτησαν από τους αρμόδιους τη θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία, τονίζοντας ότι η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί μιας και η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής.
Μιλώντας για το αγροτικό ρεύμα θέλουν όπως είπαν η τιμή κιλοβατώρας να πέσει τα 7 λεπτά, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, δεν αρκούν.
Επίσης, σημείωσαν ότι είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας».
Στάθηκαν στις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων τονίζοντας ότι θα πρέπει να μπει ένας «τέλος» στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που εργάζονται από τρίτες χώρες. «Φέτος που το ζωικό κεφάλαιο μειώθηκε, που βρέθηκε το γάλα και μάλιστα μειώθηκε και η τιμή που πληρώθηκε ο κτηνοτρόφος;» αναρωτήθηκαν.
Σε αναφορά τους για την ΚΑΠ οι αγρότες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα ζήτησαν να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» και επιθυμούν την επαναφορά του «πρασινίσματος».
Αναχωρούν το πρωί της Τετάρτης οι αγρότες – Την Πέμπτη κρίνεται το μέλλον των μπλόκων
Αύριο στις 11 το πρωί θα αναχωρήσουν από το κέντρο της Αθήνας για τα μπλόκα οι αγρότες και τα τρακτέρ που σήμερα θα διανυκτερεύσουν στο Σύνταγμα.
Την Πέμπτη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.
Πάντως, όπως ανέφεραν αγρότες από τη Θεσσαλία, για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί θα συζητηθούν όπως είπαν ζητήματα που αφορούν τον κάμπο της Θεσσαλίας, ο οποίος επλήγη από την κακοκαιρία «Ντάνιελ».
Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Βασιλίσσης Σοφίας και στην Πανεπιστημίου
Αποκαταστάθηκε λίγο μετά τις 22:30 το βράδυ της Τρίτης η κυκλοφορία στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και στην οδό Πανεπιστημίου, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας και στην οδό Όθωνος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ.
Η παραπάνω ρύθμιση θα ισχύει μέχρι αύριο το πρωί, οπότε και θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση, ανάλογα με την εξέλιξη των αγροτικών κινητοποιήσεων, σημείωνεται από την ΕΛΑΣ.