Η εκπομπή «Αυτοψία», με τον Αντώνη Σρόιτερ, μπήκε στα άδυτα της ΕΚΑΜ και παρουσίασε την εκπαίδευση της πιο επίλεκτης ομάδας της ελληνικής αστυνομίας. Μεταξύ των 200 ανδρών αστυνομικών και μία γυναίκα της ειδικής υπηρεσίας της ΕΛΑΣ, η οποία, μάλιστα, είναι παιδί του μοναδικού αστυνομικού της συγκεκριμένης μονάδας που έχει πέσει νεκρός σε επιχείρησή της το 1997.
Ο Βασίλης Λάππας έπεσε νεκρός σε επιχείρηση σύλληψης κακοποιού στον Πύργο Ηλείας και η Ισιδώρα όταν η επίλεκτη αστυνομικός ήταν μόλις 9 ετών. «Ήμουν 9 ετών όταν πέθανε ο πατέρας μου. Το έζησα με πολύ πόνο που δεν έχει φύγει ποτέ ακόμα και σήμερα. Μπορεί να ήρθα στην υπηρεσία αυτή αλλά επειδή κάθε μέρα αντικρίζω το μνημείο για τον μπαμπά μου πονάει, τα σκέφτομαι, δεν έχει φύγει ο πόνος» λέει η Ισιδώρα.
Αναφορικά με το πώς βλέπουν την παρουσία της στην ΕΚΑΜ, η αστυνομικός είπε ότι: «το έχω συνηθίσει γιατί έχω 17 χρόνια στην ΕΛΑΣ και στην ΕΚΑΜ είμαι από το 2017. Είναι και δύσκολο και εύκολο. Εύκολο επειδή είμαι αστυνομικός εδώ και χρόνια. Είναι δύσκολο να έρχομαι στην υπηρεσία που υπηρετούσε ο μπαμπάς μου, είναι δύσκολο συναισθηματικά».
Ποια είναι η υπηρεσία ΕΚΑΜ
Η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ) αποτελεί την επίλεκτη Ειδική Μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας. Ανήκει στην Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων (Δ.Ε.Α.Δ.) και εποπτεύεται απο τον Υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας. Στη ίδια Διεύθυνση υπάγονται η Υπηρεσία Εναερίων Μέσων Ελληνικής Αστυνομίας και η Υπηρεσία Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων.
Η Ε.Κ.Α.Μ. έχει ως αποστολή την αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών και εξαιρετικά επικίνδυνων καταστάσεων (όπως τρομοκρατικές ενέργειες, πειρατείες σε μέσα μεταφοράς, απαγωγές ομήρων, συλλήψεις επικίνδυνων κακοποιών, αντιμετώπιση οχυρωμένων προσώπων, προστασία σε πρόσωπα υψηλής επικινδυνότητας κ.λ.π.), καθώς και την επέμβαση σε επικίνδυνες περιοχές που έχουν σκόπιμα μολυνθεί από χημικούς ή βιολογικούς παράγοντες ή έχουν ρυπανθεί από ραδιολογικές ή πυρηνικές ουσίες. Στο ευρύτερο πλαίσιο της αποστολής της η ΕΚΑΜ υποστηρίζει και συμμετέχει όταν κληθεί στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε δύσβατες ή επικίνδυνες περιοχές, καθώς και στον απεγκλωβισμό θυμάτων σε μεγάλες φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές ή μεγάλα ατυχήματα.
Η τραγική απώλεια του πατέρα της
Ερωτηθείσα από τον Αντώνη Σρόιτερ για το πώς κατάλαβε ότι είχε χαθεί ο πατέρας της, η Ισιδώρα Λάππα απάντησε: «Το κατάλαβα από την πρώτη στιγμή. Μόλις φτάναμε στο σπίτι και αντίκρισα γύρω μου τόση αστυνομία και κάμερες, κατάλαβα ότι κάτι κακό έγινε. Και επειδή είδα ότι ήταν έξω από το σπίτι μας, κατάλαβα ότι το κακό έγινε σε εμάς. Εδώ στην υπηρεσία με υποδέχθηκαν πολύ καλά.
Όπως είπε η γυναίκα αστυνομικός, οι συνάδελφοί της στην ΕΚΑΜ της λένε ότι την έχουν υιοθετήσει προσθέτοντας ότι «με υποδέχθηκαν πολύ καλά, όταν έγινε η πρόταση να έρθω όλοι με υποδέχθηκαν θερμά».
Πώς πέθανε εν ώρα υπηρεσίας ο πατέρας της Ισιδώρας Λάππα
Ο ανθυπαστυνόμος Βασίλειος Λάππας γεννήθηκε το 1961 στην Καρδίτσα και το 1997 υπηρετούσε ως Αρχιφύλακας στην Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα. Στις 9 Ιανουαρίου εκείνου του χρόνου διατάχθηκε με την ομάδα του να μεταβεί στον Πύργο Ηλείας όπου ένας τοξικομανής δραπέτης των φυλακών κρατούσε όμηρο την ίδια του τη μητέρα. Η ομάδα του Λάππα διατάχθηκε να ξεκινήσει την επιχείρηση παρά το γεγονός ότι είχε νυχτώσει και δεν υπήρχε αντίληψη του τι γίνεται μέσα στο σπίτι. Όταν η ΕΚΑΜ μπήκε μέσα στο σπίτι ο δραπέτης πυροβόλησε εναντίον τους με κυνηγετική καραμπίνα. Αν και ο Λάππας φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο τα σκάγια τον πέτυχαν στο λαιμό και λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.