Οι γιατροί, που αποκτούν ειδικότητα στο εξωτερικό είναι εργαζόμενοι, όπως χαρακτηρίζονται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, ή φοιτητές – μετεκπαιδευόμενοι, όπως υποστηρίζει το Υπουργείο Οικονομικών;
Σε αυτό το ερώτημα υπήρξε διαφωνία μεταξύ του Συνηγόρου του Πολίτη και του υπουργείου Οικονομικών, ύστερα από αναφορά Έλληνα γιατρού, που εργαζόταν στη Γερμανία και υποστήριξε ότι ελληνικό προξενείο αρνήθηκε να του χορηγήσει πιστοποιητικό μετοικεσίας και έτσι δεν μπόρεσε να εισαγάγει στην Ελλάδα και να εκτελωνίσει χωρίς δασμούς το αυτοκίνητό του.
Ο γιατρός, σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή, ισχυρίζεται ότι «δικαιούται το πιστοποιητικό και τα ωφελήματα που απορρέουν απ’ αυτό», ενώ σημειώνεται ότι ο εν λόγω γιατρός είχε αποκτήσει στην Ελλάδα την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και ειδικότητα κατά το διάστημα που βρισκόταν στη Γερμανία.
Όπως σημειώνει η αρχή, «το 2010, το προξενείο της Ελλάδας στο Ανόβερο αρνήθηκε να του χορηγήσει πιστοποιητικό μετοικεσίας, με την αιτιολογία ότι η εργασία του στη Γερμανία συνδεόταν με την απόκτηση ειδικότητας και όχι αποκλειστικά με βιοποριστικούς λόγους» και ως εκ τούτου η διοίκηση υποστηρίζει ότι ο γιατρός δεν δικαιούται πιστοποιητικό μετοικεσίας. Πόρισμα με το οποίο συμφωνεί και το υπουργείο Οικονομικών το οποίο θεωρεί ότι ο γιατρός μετέβη στο εξωτερικό για να αποκτήσει την απαιτούμενη μετεκπαίδευση και όχι αποκλειστικά για βιοποριστικούς λόγους.
Απ’ την πλευρά του, ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί ότι «το Υπουργείο προσεγγίζει το ζήτημα από μία αυστηρά δημοσιονομική-φορολογική σκοπιά, η οποία οδηγεί σε ανεπιεική προς το συγκεκριμένο φορολογούμενο πολίτη (αλλά και τους λοιπούς συναδέλφους του που έχουν αποκτήσει ειδικότητα στο εξωτερικό) αποτελέσματα».
Προσθέτει δε ότι «για λόγους ισονομίας και ίσης μεταχείρισης, πρέπει και οι αποκτώντες ειδικότητα στο εξωτερικό ιατροί να τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης. Περαιτέρω, τόσο το Γερμανικό κράτος, όσο και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, αντιμετωπίζουν τους ειδικευόμενους ιατρούς ως εργαζόμενους ιατρούς και όχι ως φοιτητές- μετεκπαιδευόμενους». Επιπλέον, σύμφωνα με πάγια νομολογία του Δικαστηρίου της ΕΕ, εργαζόμενοι είναι και οι ασκούμενοι και οι ειδικευόμενοι, ανεξαρτήτως μάλιστα του νομικού καθεστώτος υπό το οποίο πραγματοποιείται η άσκηση ή ειδικότητα.
Ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε από τη διοίκηση να επανεξετάσει το θέμα, καθώς η άρνηση χορήγησης πιστοποιητικού μετοικεσίας στον εν λόγω γιατρό φαίνεται να συνιστά άνιση μεταχείριση και διάκριση εις βάρος όσων αποκτούν ειδικότητα στο εξωτερικό, αλλά το υπουργείο Οικονομικών επέμεινε στην αρχική του θέση.