«Πρέπει να εγκαταστήσω ολοκληρωμένο ασφαλείας στο σπίτι μου ή μήπως είναι υπερβολικό;»: Η ερώτηση αυτή είναι πολύ λογική: παρότι οι κίνδυνοι για την ασφάλεια του σπιτιού μας είναι γνωστοί και οι ανησυχίες εύλογες, το κόστος μιας τέτοιας επένδυσης επιβάλλει τη γνώση για περισσότερες… λεπτομέρειες πριν από την τελική απόφαση. Σε τελική ανάλυση, ακριβώς αυτή η γνώση για τα δεδομένα θα μας οδηγήσει στη σωστή απόφαση για εγκατάσταση είτε ολοκληρωμένου συστήματος ασφαλείας είτε μεμονωμένων τμημάτων.
Ακολουθούν ορισμένες βασικές ερωταπαντήσεις για το θέμα:
«Ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας αποτρέπει τους διαρρήκτες;»
Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι οι διαρρήκτες σχεδόν πάντα στοχεύουν σπίτια χωρίς συστήματα ασφαλείας και ότι, πριν επιχειρήσουν να εισβάλουν κάπου, ελέγχουν αν υπάρχουν συναγερμοί, κάμερες κ.λπ. Το γενικό συμπέρασμα από διάφορες έρευνες και στατιστικές είναι ότι, ενώ ακόμη και τα καλύτερα συστήματα οικιακής ασφάλειας δεν μπορούν να διασφαλίσουν ότι το σπίτι σας δεν θα γίνει ποτέ στόχος, η εγκατάσταση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εισβολής στο σπίτι.
«Αξίζει τα λεφτά του ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας;»
Η ερώτηση αυτή δεν επιδέχεται «ξερή» απάντηση. Οι επιλογές είναι πολλές και το κόστος τους ποικίλλει. Αλλά πριν φτάσετε σε αυτή την ερώτηση, πρέπει να θέσετε μια άλλη: «Πόσο αξίζουν αυτά που θέλω να ασφαλίσω;». Όταν απαντήσετε σε αυτή τη βασική ερώτηση, θα οδηγηθείτε και στη σωστή απάντηση για την αρχική. Επίσης, θα πρέπει να αξιολογήσετε και την ψυχική ηρεμία που θα έχετε, εσείς και η οικογένειά σας, με ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας.
«Μήπως να βάλω απλώς μια ταμπέλα ότι το σπίτι παρακολουθείται από εταιρεία security;»
Αυτό είναι ένα μέτρο που μπορεί να βοηθήσει σε συνδυασμό με άλλα μέτρα (λ.χ. κάμερες), καθώς μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι ο χώρος φυλάσσεται καλά. Όμως, από μόνο του δύσκολα θα αποτρέψει έναν πεπειραμένο διαρρήκτη, ο οποίος σίγουρα θα αναζητήσει κι άλλα σημάδια ότι ο χώρος όντως φυλάσσεται.
«Νοικιάζω διαμέρισμα – σίγουρα το χρειάζομαι;»
Η απάντηση είναι ένα απόλυτο «ναι» – τα περισσότερα σπίτια που πέφτουν θύματα κλοπής είναι τα διαμερίσματα πολυκατοικιών. Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα διατίθενται πολλά φορητά ασύρματα συστήματα, ιδανικά για ενοικιαστές, επειδή δεν απαιτούν μόνιμη καλωδίωση και μπορείτε να τα παίρνετε μαζί σας στις μετακομίσεις σας.
«Πόσο αποτελεσματικά είναι τα “έξυπνα” συστήματα;»
Η απάντηση είναι «πολύ». Η πρόοδος της τεχνολογίας δίνει σήμερα ακόμα περισσότερες δυνατότητες σε σχέση με τα συμβατικά μέσα για να ελέγχουμε και να χειριζόμαστε μέσω του κινητού μας τηλεφώνου πολλές συσκευές, όπως κάμερες, θερμοστάτες, φώτα κ.ά. Όμως, αν επιλέξετε να επενδύσετε σε τεχνολογίες «έξυπνου» σπιτιού, μάθετε για τα τρωτά σημεία των συσκευών προτού τις αγοράσετε και τις εγκαταστήσετε – δεν υπάρχει απόλυτα ασφαλής συσκευή.
«Μήπως καλύτερα να πάρω σκύλο;»
Οπωσδήποτε. Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό – η ασφάλεια του σπιτιού μπορεί να είναι ένας απ’ αυτούς. Όμως, δεν μπορείτε να βασιστείτε μόνο σε έναν σκύλο για την ασφάλειά σας. Ενώ πολλοί διαρρήκτες θα αποφύγουν να μπουν σε σπίτι με σκύλο, υπάρχουν σημεία που ο τετράποδος φύλακάς σας υστερεί: μπορεί να ξεγελαστεί (όσο καλά εκπαιδευμένος κι αν είναι), δεν μπορεί να ειδοποιήσει τις αρχές και μπορεί να τον τραυματίσουν ή ακόμα και να τον σκοτώσουν. Έτσι, ενώ τα σκυλιά μπορούν να έχουν κάποιο ρόλο στην ασφάλεια του σπιτιού σας, δεν μπορούν να αναλάβουν αυτή τη δουλειά κατ’ αποκλειστικότητα.
«Άρα, να βάλω ένα ολοκληρωμένο σύστημα και να ξενοιάσω»
Η απάντηση είναι «ναι» και… «όχι»: ναι, να βάλετε, όχι, να μην ξενοιάσετε! Τα ολοκληρωμένα συστήματα οικιακής ασφάλειας είναι η πρώτη και σημαντικότερη άμυνα κατά των διαρρηκτών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να υποκαταστήσουν τους ανθρώπους του σπιτιού ή τις συνήθειές τους. Κανένα σύστημα ασφαλείας δεν μπορεί να προστατεύσει ένα σπίτι που οι πόρτες του μένουν ξεκλείδωτες ή είναι σκοτεινό και χωρίς ενοίκους. Επίσης, κανένα σύστημα ασφαλείας δεν είναι αποτελεσματικό αν δεν συντηρείται σωστά και δεν ελέγχεται για βελτιώσεις. Άρα πάντα θα πρέπει να έχετε την έννοια ότι όλα λειτουργούν σωστά και ότι λειτουργούν υπεύθυνα. Πάντα το πρώτο βήμα για την ασφάλεια είναι η κοινή λογική και οι ορθές πρακτικές -τα συστήματα έπονται.