Το «Αστεροσχολείο» είναι μια ιδέα του καθηγητή Γεωλογίας Γ. Σφήκα, που δίδασκε επί χρόνια αστρολογία και από το 2007 με τη βιολόγο σύζυγό του ξεκίνησε να υλοποιεί το νέο μοναδικό σχολείο στο κόσμο.

Ο Γ. Σφήκας και η γυναίκα του, λίγα χρόνια πριν βγουν σύνταξη, αποφάσισαν να φύγουν από την Αθήνα και να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους, στην Υπάτη. Εκεί ο δήμος τους παραχώρησε το παλιό πέτρινο κτίριο του δημοτικού σχολείου και το ζεύγος Σφήκα ανέπτυξε το «Αστεροσχολείο», το οποίο βρίσκεται 20 χιλιόμετρα έξω από τη Λαμία.

Αμέσως δημιουργήθηκε ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας με περίπου 35-45 μέλη και ξεκίνησαν οι σχετικές διαδικασίες για τη μεταμόρφωση του παλιού σχολείου σε ένα σύγχρονο παρατηρητήριο του ουρανού και των άστρων.

Σε εκδηλώσεις του συλλόγου κλήθηκαν και μίλησαν ειδικοί για το Πείραμα στο Σερν, οι οποίοι εξήγησαν και το Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Ακόμα έστησαν πέντε μεγάλα τηλεσκόπια στην αυλή του σχολείου, πράγμα που τράβηξε την προσοχή και το ενδιαφέρον των κατοίκων και των επισκεπτών.

Το εγχείρημα στη συνέχεια στηρίχθηκε σε τεράστιο βαθμό από ένα ζεύγος ηλικιωμένων που κατάγονται από το δήμο Υπάτης, την Ειρήνη και το Σταύρο Κακογιάννη, οι οποίοι προσέφεραν 200.000 ευρώ και στη συνέχεια 60.000 για να ολοκληρωθεί η μεταμόρφωση του κτιρίου. Με τα χρήματα αυτά κυρίως αγοράστηκε το προβολικό σύστημα starlab από την Αμερική, το οποίο έχει μεγάλες δυνατότητες παρατήρησης των ουρανίων σωμάτων και περιλαμβάνει ειδικό ηλεκτρονικό υπολογιστή παρατήρησης του ουρανού.

Μια άλλη αίθουσα του κτιρίου μετατράπηκε σε ένα μικρό πλανητάριο με 33 θέσεις, στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να δει τη θέση των πλανητών σε όποια ημερομηνία επιθυμεί στο μέλλον. Στην ίδια αίθουσα διδάσκεται η κίνηση των αστερισμών, όπως και η μυθολογία τους και η ιστορία καθενός από αυτούς τους σχηματισμούς, με τον τρόπο που την είχαν συλλάβει οι αρχαίοι Έλληνες.

Ακόμη αγοράστηκε τηλεσκόπιο 17 ιντσών, ένα από τα μεγαλύτερα που υπάρχουν, αφού αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ότι το τηλεσκόπιο που υπάρχει στο Πανεπιστήμιο Πατρών δεν ξεπερνά τις 14 ίντσες. Το τηλεσκόπιο δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί αφού οι εργασίες ανοικοδόμησης ειδικού πύργου, πάνω στο οποίο θα μπει το τηλεσκόπιο, έχουν σταματήσει αφού στο υπέδαφος βρέθηκαν αρχαία.

Το μαγικό «Αστεροσχολείο» δεν παρέχει μόνο δυνατότητες διδασκαλίας αλλά δίνει την ευκαιρία και σε φοιτητές και επιστήμονες να το χρησιμοποιούν για ερευνητικούς λόγους.