Υλικά
Υλικά
Για 4-6 άτομα
Για το γλυκό
-2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
-1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
-1 κούπα ζάχαρη
-3 κούπες σόδα ανθρακούχα (υγρό)
-1 βανίλια
-1/2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα
-5 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
-Ξύσμα ενός λεμονιού
-Ασπρισμένα αμύγδαλα
Για το σιρόπι
-4 1/2 κούπες ζάχαρη
-4 κούπες νερό
-Χυμό ενός λεμονιού
-1/4 της κούπας κονιάκ
-1 βανίλια
Τρόπος παρασκευής – Εκτέλεση συνταγής
Για το γλυκό
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το ψιλό και το χοντρό σιμιγδάλι με το μπέικιν πάουντερ. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, την βανίλια, τη μαστίχα τριμμένη και το ξύσμα του λεμονιού. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τη σόδα ώστε να γίνει ένας αραιός χυλός.
Αδειάζουμε το μείγμα μας σε ένα ταψί 30 x 40 και το αφήνουμε να σταθεί για 2 ώρες περίπου μέχρι να πήξει.
Βάζουμε τα αμύγδαλα έτσι ώστε να έχει ένα κάθε κομμάτι που θα κόψουμε και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά της ώρας περίπου μέχρι να ροδίσει ελαφρά το πάνω μέρος του.
Για το σιρόπι
Εντωμεταξύ σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Βγάζουμε το σάμαλι από το φούρνο, το χαράζουμε σε κομμάτια και το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.