Υλικά

  • Για τη ζύμη
  • 1 αυγό
  • ξύσμα 1 λεμονιού
  • 1 πρέζα αλάτι
  • γάλα
  • βούτυρο για τη φόρμα
  • 1 λαδόκολλα
  • ξερά φασόλια
  • 300 γραμμάρια αλεύρι
  • 100 γραμμάρια βούτυρο
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη
  • Για τη γέμιση
  • 2 λεμόνια
  • 1 κουταλάκι βούτυρο
  • κανέλα
  • 400 γραμμάρια χαλβά με ταχίνι
  • 2 μεγάλα μήλα

sidagi.gr


Εκτέλεση

Αφήστε το βούτυρο να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Ρίξτε σ’ ένα μπολ το αλεύρι, ανοίξτε στη μέση μια γούβα και βάλτε μέσα το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αυγό, το ξύσμα και το αλάτι.

Ζυμώστε τα υλικά μέχρι να γίνουν μια μαλακιά ζύμη και εάν χρειάζεται προσθέστε μερικές κουταλιές κρύο γάλα.

Κάντε τη ζύμη μια μπάλα, τυλίξτε τη σε διάφανη μεμβράνη και αφήστε τη 1/2 ώρα στο ψυγείο.

Αλείψτε με βούτυρο μια φόρμα για τάρτες με 26 εκ. διάμετρο. Ανοίξτε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο, βάλτε το στη φόρμα και τσιμπήστε τον πυθμένα μ’ ένα πιρούνι. Αλείψτε με βούτυρο μια λαδόκολλα και βάλτε την επάνω στη ζύμη.

Αραδιάστε επάνω στη λαδόκολλα 2-3 χούφτες ξερά φασόλια. Βάλτε τη φόρμα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου. Κόψτε τον χαλβά σε χοντρές φέτες και στρώστε τις επάνω στην τάρτα, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια.

Πλένετε τα μήλα, κόψτε τα σε φέτες περίπου 1 1/2 εκ. πάχος, περιλούστε τις αμέσως με το χυμό του λεμονιού, σκουπίστε τις ελαφρά και στρώστε τις, κάνοντας κύκλο επάνω στο χαλβά.

Αλείψτε προσεκτικά τα μήλα με λίγο βούτυρο λιωμένο και βάλτε την τάρτα 10 λεπτά στο φούρνο. Σερβίρετε την τάρτα ζεστή ή χλιαρή, πασπαλίζοντας τη με κανέλα.