Υλικά

  • Για το κείκ
  • 1/2 κλωνάρι βανίλια
  • 1 κουταλιά του γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 4 αυγά
  • 1/2 κούπα γάλα ή ξινόγαλα, καλά ανακινημένο
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού σόδα
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 55 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 145 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 κούπα μύρτιλλα
  • 1 1/2 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη

sidagi.gr


Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω-κάτω (2η σκάλα).

Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και προσθέτετε τη σόδα, το μπέικιν και το αλάτι και ανακατεύετε πρόχειρα με ένα πιρούνι.

Στο μπολ του μίξερ ανακατεύετε με το φτερό το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει, για περίπου 3 λεπτά. Κατόπιν βάζετε τη βανίλια και το ξύσμα.

Προσθέτετε τα αυγά ένα-ένα κι ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Χαμηλώνετε την ταχύτητα και ρίχνετε σταδιακά στο μπολ το μείγμα με το αλεύρι.

Προσθέτετε λίγο από το αλεύρι κι εναλλάξ με το γάλα ή το ξινόγαλα, που το έχετε ανακινήσει καλά.

Βουτυρώνετε κι αλευρώνετε ελαφρώς μια στρογγυλή φόρμα. Μεταφέρετε το μείγμα εκεί και με μια σπάτουλα λειαίνετε την επιφάνεια.

Πλένετε και σκουπίζετε τα μύρτιλλα. Τα μοιράζετε πάνω στο κέικ κι από πάνω πασπαλίζετε τη ζάχαρη.

Ψήνετε στη μεσαία θέση σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 60 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει το γλυκό.

Αφού ψηθεί, το αφήνετε για 10 λεπτά στο φούρνο με ανοιχτή την πόρτα και κατόπιν το βγάζετε και το αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.